București. Cel mai rece 1 octombrie din ultimii 84 de ani

Data publicării:
ploaie mediafax-2

Ploaia torenţială şi vîntul puternic au făcut prăpăd in Bucureşti. Peste 70 de copaci doborâţi de vijelie, două persoane rănite de arbori smulși de vânt, peste 20 de maşini distruse, troleibuze blocate şi străzi inundate. Este tabloul capitalei României după o noapte de vreme cumplită.


Mihai Timu, meteorolog ANM, a declarat că, în 24 de ore, în București, au căzut 79 de litri de precipitaţii pe metrul pătrat. În plus, dacă dimineață se înregistrau 9 grade Celsius în capitală, după-amiază temperatura a mai scăzut cu trei grade. Din 1929 nu s-a mai înregistrat în București un 1 octombrie atât de rece.

Furtuna a făcut ravagii în Capitală

Ploaia torenţială şi vântul puternic au făcut prăpăd în Bucureşti. Peste 70 de copaci doborâţi de vijelie, peste 30 de maşini au fost distruse şi câteva străzi au fost inundate.

Trei oameni au fost răniţi în Capitală, din cauza copacilor care s-au rupt şi au căzut pe şosele. Iar apelurile continuă să curgă la dispeceratele de urgenţă din Bucureşti. Tot ploile abundente din ultimele ore au dat peste cap şi transportul în comun de suprafaţă. Circulaţia pe mai multe linii de troleibuz şi tramvai a fost oprită şi apoi deviată din cauza copacilor rupţi de vânt.

Circulaţia troleibuzelor a fost blocată la oră când toată lumea mergea la serviciu, în zona bulevardului Vasile Milea, în zona Drumul Taberei, cartier unde nu există metrou. Vântul a pus la pământ mai mulţi copaci care au rupt cablurile de alimentare. Trei ore nu a circulat niciun mijloc de transport. Apoi traficul troleibuzelor a fost deviat.

Pe Şoseaua Progresului, circulaţia tramvaielor a fost blocată timp de câteva ore. De vină a fost tot un copac. La fel şi în zona Calea Giuleşti, unde firele electrice au fost rupte de vânt.

Peste 30 de automobile au fost avariate de arborii doborâţi de furtună.

Chiar la intrarea pe Calea Victoriei, un copac de aproape 15 metri prăbuşit a blocat o bandă de drum şi trotuarul.  

Actualizare ora 12.15. Un bărbat a fost rănit în Capitală de un copac smuls de vânt. Incidentul s-a petrecut în zona bulevardului 1 mai din Drumul Taberei. Dimineață, o femeie a fost lovită de un copac doborât de vânt în zona Kiseleff.

Actualizare ora 12.00  Ploile abundente care au căzut în ultimele ore au dat peste cap traficul din Capitală. Mai multe troleibuze au fost blocate din cauza unor crengi care au căzut pe carosabil. Echipele de intervenţie lucrează de câteva ore pentru a remedia situaţia.  

Actualizare 10:15 În ultimele 24 de ore, în intervalul 30.09, ora 09 - 01.10, ora 09, au căzut 79 de litri pe metrul pătrat, în București, potrivit ultimelor date furnizate de ANM.

„Cantitatea medie de precipitaţii a lunii septembrie, în București, este de 47 de litri pe metri pătrați, iar a lunii octombrie, 40 de litri, deci în ultimele 24 de ore a plouat cât ar fi trebuit să plouă în două luni”, a declarat Mihai Timu.

În același interval, în Călărași au căzut 94 de litri pe metrul pătrat.

„La București, ploaia a început de duminică dimineață și nu s-a oprit nici până acum. Până azi-noapte, la ora 3, adică în ultimele 18 ore, căzuseră deja în jur de 50 de litri pe metrul pătrat”, a afirmat Mihai Timu, meteorolog ANM.

Acesta a mai spus că, din cauza unui aer rece care ocupă sudul și sud-estul României, temperaturile sunt scăzute, în București înregistrându-se doar 8 grade marți dimineață.

Ieri, în Capitală, maximele au fost de 9, 10 grade, aproape de recordul negativ pentru această perioadă.

Astăzi, ploile și vântul vor continua în partea de sud este a teritoriului.

Capitala şi judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Constanţa sunt de luni, ora 21.00 până miercuri, la ora 02.00, sub cod portocaliu de ploi, fiind prognozate precipitaţii de până la 80 de litri pe metru pătrat.

În județele unde a fost emis cod portocaliu se vor cumula cantităţi de apă între 60 și 80 de litri pe metru pătrat.

Mâine vor mai fi ploi pe arii restrânse, în sud și sud vest, iar joi și vineri, doar în extremitățile de sud și de vest vor mai apărea câțiva stropi.

Însă, în zilele următoare, un aer foarte rece din zona Câmpiei Ruse va face ca temperaturile să scadă foarte mult noaptea, ajungând până la minus 5 grade, în depresiuni.

După 6 octombrie, temperaturile se vor apropia de cele normale, însă diminețile vor fi în continuare destul de reci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri