Bucureştiul se vrea oraş „inteligent”

Data publicării:
bucuresti inteligent

Pentru a fi smart, adică inteligent, Bucureştiul ar trebui, în primul rând, să aibă o infrastructură bine pusă la punct. O spun reprezentanţii companiilor care au implementat proiecte asemănătoare în Londra sau în orașul chinezesc Shenzhen. Producătorii au deja experienţa marilor oraşe în care traficul este controlat automat şi unde aplicaţiile sunt cele care îi ajută pe şoferi să evite aglomeraţia sau să îşi rezerve, din timp, locul de parcare.

Voi vedea care sunt locurile disponibile în partea de sud a Capitalei, pe ce stradă pot ajunge şi care este ruta. Să presupunem că întârzii mai mult la cumpărături, încă două ore jumătate, sunt notificat pe telefon şi îmi prelungesc timpul de parcare plătind tot electronic”, spune Lorian Vintilă, reprezentantul unui producător de electronice.

Într-un oraş inteligent, plata facturilor e la un click distanţă. Casele au un consum redus de energie. Iar sistemele de urgenţă sunt complet integrate.

„Dacă vrei să plăteşti taxele către stat sau facturile de electricitate sau de gaze, de exemplu, totul poate fi făcut automat”, spune Wang Bo, directorul unui producător de echipamente electronice.

„Pot fi case inteligente în care fiecare parametru poate fi monitorizat, de exemplu temperatura dinăuntru să o comanzi de la distanţă”, explică Nicolae Oacă, analist.

Un alt sistem informatic poate identifica automat potenţiale probleme în mulţime.

Odată ce persoana a fost prinsă de poliţie sau de sistemul de securitate al acelui mall, este fotografiată, fotografia este introdusă într-un sistem, la a doua intrare sistemul o identifică şi trimite alarme către personalul de securitate, informaţia nu este stocată pe servere”, spune Iulian Luca, reprezentantul unei firme.

Va mai dura, însă, până când astfel de sisteme informatice vor fi aplicate pe scară largă.

„Ne uităm la Viena, în Europa sau oraşe americane sau australiene ca acel oraş măcar să aibă pretenţia că vorbeşte despre cartiere smart”, a spus Dan Darabont, viceprimarul Capitalei.

Copenhaga, Amsterdam şi Viena ocupă primele trei locuri în topul celor mai inteligente oraşe din Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri