Bugetul MapN va fi și în 2013 mult prea mic pentru dotarea armatei

Data publicării:
0901armata-42865

Lucrurile nu par să se schimbe nici în 2013, un an dificil din punct de vedere financiar. În primăvară va începe retragerea trupelor din Afganistan, ceea ce va aduce cheltuieli foarte mari ce vor trebui acoperite tot din bugetul MAPN.

Peste 80% din bugetul Armatei este folosit la cheltuielile cu angajaţii. Asta în condiţiile în care în ultimii şase ani niciunul dintre programele de înzestrare aprobate de CSAT în 2006 nu a fost dus la sfârşit.

Avioanele de luptă sunt încă pe lista de achiziţii. La fel şi navele de război de mic tonaj sau transportoarele necesare soldaţilor români.

Din 2010 şi până acum bugetul alocat Ministerului Apărării nu a depăşit 1,3% din PIB. Asta în condiţiile în care NATO obligă România la alocarea unui buget de 2,3 din PIB pentru apărarea ţării. Este motivul pentru care soldaţii români luptă in Afganistan pe unele dintre cele mai mici diurne, îşi cumpără de multe ori o parte din echipament sau împrumută de la americani accesorii de luptă.

Nici anul acesta situaţia nu va fi mai bună, spun surse din comisia de apărare.

Pe anul 2012, a fost alocat Armatei 1,26 la sută din PIB, sper ca măcar 1,27 să obțin”, a spus Mircea Dușa ministrul Apărarii Naţionale.

Ceea ce nu ştie însă actualul ministru este că anul trecut bugetul alocat a fost mai mare decât îşi propune pentru 2013.

Există și posibilitatea ca banii alocați achiziției de avioane multirol sp fie introduși în bugetul Ministerului Apărării Naționale. Ar fi cam singura șansă, spun surse din Comisia de Apărare, ca bugetul pe 2013 al MApN să depășească sumele alocate anii trecuți.

Asta nu ar rezolva însă problemele legate de dotările istorice ale armatei, tancuri din anii 70 sau rachete care abia sunt ţinute în funcţiune. În plus, Armata va începe în primăvara şi retragerea trupelor din Afganistan, cheltuieli enorme pe care bugetul MAPN va trebui să le acopere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri