Bugetul Primăriei Capitalei a fost aprobat: șase milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, cinci milioane pentru un site nou

Data publicării:
5152c60f95f9cfa60200001e-1

Cea mai mare sumă va merge pe achiziţii de bunuri şi servicii, salarii şi cheltuieli curente. Ca în fiecare an, Capitala a acordat o sumă generoasă pentru parohiile care se află sub tutela sa: 21 de milioane de lei pentru 25 de lăcașuri de cult.

Din această sumă, 6 milioane de lei revin Catedralei Mânturii Neamului. Alte cinci milioane de lei va plăti Primăria Capitalei pentru un site nou. Reprezentanţii municipalităţii spun că este nevoie de o platformă nouă pentru a reduce birocraţia şi pentru a îmbunătăţi relaţiile cu locuitorii Capitalei.

Anul acesta se vor investi bani şi în şantiere. Lucrările la Pasajul Basarab, Pasajul Muncii şi Pasajul Presei Libere vor continua şi anul acesta. În plus, consilierii s-au decis să dea bani pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză.

Cinci milioane de lei va plăti Primăria Capitalei şi pentru un site nou, au decis consilierii generali. Reprezentanţii Primăriei spun că este nevoie de o platformă nouă pentru a reduce birocraţia şi pentru a îmbunătăţi relaţiile cu locuitorii Capitalei. Iniţiatorii proiectului susţin că vechiul portal nu era suficient de prietenos.

Din cele 4,51 miliarde de lei pe care Primăria capitalei le are de cheltuit pe acest an 3,9 miliarde provin din încasări, 200 de milioane din chirii şi redevenţe, în timp ce alte 400 de milioane ar trebui să vină De la Guvernul României pentru amenjarea Arenei Naţionale, speră primarul Sorin Oprescu.

Primăria îşi propune ca circa 28-32% din buget să meargă către investiţii, 48% către subvenţii RATB şi RADET, şcoli, grădiniţe şi cămine pentru bătrâni, în timp ce doar 20-24% vor reprezenta cheltuielile curente.

În ceea ce priveşte sectorul transporturilor şi al infrastructurii de care Primăria Capitalei este responsabilă, 78 de milioane vor fi alocate pentru pasajul Basarab, 40 de milioane pentru străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu şi 35 de milioane pentru Buzeşti - Berzei – Uranus.

Alţi 56 de milioane de lei vor fi scoşi de la buget pentru reabilitarea sistemului rutier şi liniile de tramvai Bulevardul Liviu Rebreanu, 45,3 milioane de lei pentru Pasajul Muncii şI alte 50 de milioane pentru Pasajul suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii. În final, pentru pasajul din Piaţa Presei primăria va cheltui 15 milioane de lei, urmând ca pentru supralărgirea şoselei Fabrica de Glucoză.

Cât acordă Primăria Capitalei pentru infrastructura Bucureştiului

Pasajul Basarab (78 de milioane)

Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (40 de milioane)

Străpungerea Buzeşti - Berzei - Uranus (35 de milioane)

Penetraţia Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada A1 (45 de milioane)

Reabilitare sistem rutier şi linie de tramvai Bulevardul Liviu Rebreanu (56 de milioane)

Îmbunătățire condițiie de circulație Pasaj Muncii (45,3 milioane lei)

Pasaj Suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii (50 de milioane)

Pasaj subteran Piața Presei Libere (15 milioane)

Supralărgire Fabrica de Glucoză (40 de milioane)

La capitolul Sănătate, Primăria acordă 5,26 milioane de lei pentru lucrări de modernizare la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” şi alte 6,34 milioane de lei pentru reabilitarea Spitalului de Ortopedie Foişor.

Alte cheltuieli anunţate din bugetul local mai includ 5 milioane de lei pentru un site al instituției, 20 de milioane de lei pentru servicii de apa și canalizare în cimitirele bucureștene, 60 de milioane de lei pentru construcția de locuințe sociale și alți 63 de milioane de lei pentru mai multe baze sportive, potrivit unui amendament adoptat. În 2013, bugetul general al Capitalei a fost de 4,52 miliarde de lei, din care 3,8 miliarde de lei pentru bugetul local.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri