BUSINESS CLUB. Cinematografele de stat, în paragină

Data publicării:
07022013 20cinema-48269

Cinema Dacia şi cinema Favorit din Bucureşti, celebre în perioada regimului comunist, au ajuns ruine. În aceeaşi situaţie se află şi cel mai vechi cinematograf din micul Paris, cinema Bucureşti, împreună cu alte patru săli: Lumina, Festival, Capitol şi Bulevard.

„Nimeni nu răspunde de ce s-au închis, ce se întâmpla cu ele, de ce au ajuns o ruină. RADEF România Film nu are banii necesari să investească. Ministerul Culturii niciodată n-a acordat un leu pentru refacerea sau măcar cosmeticizarea cinematografelor”, este de părere Maria Bikfalvi, preşedintele sindicatului liber „România Film”.

Dar nu toate sălile au ajuns o ruină. O parte dintre cinematografe au fost vândute unor persoane fizice şi transformate în ceva mai profitabil. Cinema Vergu a ajuns club de manele, iar cinema Melodia şi Floreasca sunt acum cluburi de fiţe.

„S-a schimbat destinaţia. Din partea Ministerului n-a răspuns nimeni, deşi la lege sau, mă rog, în contractele de închiriere, era stipulat clar să se păstreze destinaţia pentru film”, a mai spus Bikfalvi.

În Capitală au rămas doar cinci cinematografe administrate de RADEF: Patria, Scala, Europa, Corso şi Gloria. Fără niciun ban de la Ministerul Culturii, singura lor sursă de venit rămâne vânzarea biletelor.

Între 5 si 15 lei costa un bilet la film în cinematografele de stat. Cu toate acestea, nimeni nu se mai îngramadeste ca pe timpuri, iar cinematografele din mall au furat atenţia şi banii cinefililor, chiar dacă bilete sunt mai scumpe.

Înainte de Revoluţie, în România existau 874 de cinematografe administrate de RADEF. Acum au mai rămas 29.

Ministerul Culturii nu a dorit să comenteze subiectul. Reprezentanţii instituţiei au evitat să discute cu echipa Digi24 şi au promis un comunicat de presă, care nici până acum nu a fost emis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri