BUSINESS CLUB. Fructele din Turcia, o cutie a Pandorei?

Data publicării:
201120122 20beta 20fructe-34439

Descoperirea a 120 de tone de grapefruit din Turcia cu conținut foarte mare de pesticide este echivalentă cu deschiderea unei cutii a Pandorei. Există o problemă cu fructele și legumele din această țară. Un studiu Greenpeace arată că fructele şi legumele proaspete provenite din Turcia sunt cele mai toxice de pe piaţa europeană. Ardeii, perele şi strugurii sunt în vârf.

40% din importurile românești de fructe și legume provin din Turcia.

Ce importăm de fapt? Probleme de sute de milioane de euro? Pentru că la asemenea cifre ajungem. Importurile de fructe și legume în primele șapte luni ale anului au fost de 206 milioane de euro, iar cele anuale sunt undeva la 300-310 milioane de euro. Acestea sunt statisticile oficiale ale Ministerului Agriculturii, evaziunea dinacest domeniu este estimată la circa 80%, deci cumva ar trebui să dublăm aceste cifre. Și lângă aceste cifre să adăugăm un detaliu semnificativ. 40% din importurile românești de fructe și legume provin din Turcia.

Posibilă consecință: prețurile ar putea crește

Importurile de fructe și legume în primele șapte luni ale anului au fost de 206 milioane de euro, iar cele anuale sunt undeva la 300-310 milioane de euro.

Ministerul Agirculturii a anunțat că va face controale amănunțite ale importurilor turcești și combinată această informație cu studiul Greenpeace, ce ar ieși? Că ar trebui să asistăm la mult mai multe cazuri ca cel de astăzi și importurile să fie restricționate. Iar asta se pronunță într-un singur fel... PREŢ MAI MARE, pentru că ar dispărea o sursă importantă de aprovizionare. Și ar veni într-o vreme în care fructele și legumele s-au scumpit serios în acest an. Dar acesta este cazul ideal, chiar dacă dă cu inflaţie.

Turcia nu are cum să renunţe la o piaţă care îi generează sute de milioane de euro. Iar această problemă a pesticidelor şi-a asumat-o. A încurajat agricultura agresivă pentru a deveni un mare exportator. Şi a reuşit. Este al şaptelea producător mondial de legume şi fructe.

Turcia, principala sursă pentru citricele din România

Folosit în cantități maxime poate aduce efecte negative și animalelor, dar în special consumului uman. De aceea este datoria noastră să asiguram nu numai cetățenilor din România, dar și cetățenilor din UE, România este o poartă de intrare în piața unică”, a arătat Daniel Constantin, ministrul agriculturii.

Numai anul acesta țara noastră vrea să importe circa 70.000 de tone de citrice din Turcia, Spania și Grecia.

Nu va fi o muncă uşoară, pentru că România cumpără cantități uriaşe de citrice din această țară. „Cu toate că majoritatea controalelor pe care și le-au propus autoritățile noastre vizează tocmai marfă turcească. Turcia rămâne principala sursă de import a României pentru citrice. Numai anul acesta țara noastră vrea să importe circa 70.000 de tone de citrice din Turcia, Spania și Grecia.

Ce recomandă medicii

Medicii recomandă să fim atenţi la ce cumpărăm şi să urmăm cu sfințenie sfaturile de igienă, chiar dacă este vorba de fructe pe care le mâncăm fără coajă, cum este cazul citricelor.Pesticidele de pe suprafaţa fructelor nu au miros şi nu pot fi detectate. Un indiciu al prezenţei acestora ar putea fi acela că, din cauza peliculei protectoare pe care o formează, fructele sunt inodore. Nu mai au nici urmă din parfumul caracteristic. Şi uneori, aceeaşi peliculă este lipicioasă şi conferă fructelor un luciu neobişnuit.

Un element de bază în combaterea eventualelor intoxicații îl reprezintă spălarea cu atenție a legumelor și fructelor înainte de consum. Chiar dacă nu le mâncăm proaspete, deci le vom fierbe, nu putem să ne culcăm pe o ureche și să nu le spălăm”, spune Corina Zugravu, medic nutriționist.

Oamenii nu s-au speriat de descoperirea inspectorilor și spun că nu au de gând să renunțe la consumul de fructe. Nu este prima dată când sunt descoperite nereguli la importurile de fructe, legume, dar și produse din carne aduse din Turcia. Anul trecut, un studiu european arăta că ardeii, perele și strugurii turcești sunt plini de pesticide. Și atunci autoritățile au promis că vor sta cu ochii pe toate transporturile care intră în țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri