BUSINESS CLUB. Paza la metrou va fi cu 50% mai scumpă

Data publicării:
metrou piata victoriei - metrorex-1.ro

Firmele care nu au urmărit îndeaproape planurile Metrorex probabil că au ratat înscrierea în cursa pentru viitorul contract de pază al metroului din Bucureşti. Căci regia de transport a publicat invitaţia la negocieri undeva într-o categorie lăturalnică a Sistemul Electronic de Achizitii Publice, scriu jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Media.

Însă marea surpriză este suma pe care vrea să i-o ofere Metrorex viitoarei companii câştigătoare: 80 de milioane de lei fără TVA.

Cu TVA ajunge la aprope 100 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mult decât precedentul contract semnat în 2010 cu firma Scorseze Security.

De unde vine această diferenţă este greu de spus. Căci, în principiu, serviciul este neschimbat faţă de acum patru ani. Numărul de staţii în care trebuie asigurată paza este neschimat, căci reţeaua Metrorex abia acum se extinde. A crescut doar salariul minim pe economie, pe care îl primesc de obicei agenţii de pază. Însă la numărul de paznici ai metroului, efortul suplimentar pentru compania de pază nu ar trebui să fie mai mare de două milioane de lei. În niciun caz 35 de milioane.

În plus, potrivit caietului de sarcini, numărul de agenţi pe care va trebui să îi aducă firma de pază câştigătoare se va menţine în continuare spre minimul necesar. Aproape 250 de agenţi vor păzi, în câte trei ture de 8 ore toate, gurile de metrou din Capitală.

Pe lângă ei vor mai fi câteva patrule şi echipe de intervenţie.

Contractul va fi atribuit direct după ce Metrorex va încheia discuţiile cu firmele de pază interesate. Legislaţia nu obligă regiile de stat să organizeze licitaţii pentru serviciile de pază. Deocamdată nu se ştie cine va participa la negocierile cu Metrorex şi dacă Scorseze Security va încerca să câştige un nou contract.

Şi are toate şanse pentru că, de când s-a introdus paza, această firmă a fost abonată.

Deşi este mai mic cu 35 de milioane de lei decât viitorul contract de pază scos la concurs de Metrorex, contractul semnat în 2010 de Scorseze Security a fost la râdu-i unul mare. 64 de milioane de lei a primit în ultimii patru ani firma de securitate patronată de Lucian Nicolae Mursez, care a primit contracte de la Metrorex încă din 2001 şi despre care presa a scris de-a lungul timpului că ar avea legături cu întreg spectrul politic, indiferent de culoare.

Un raport al Curţii de Conturi publicat în 2012 arăta că Scorseze Security a primit în mod nejustificat de la Metrorex sume mai mari decât cele precizate în contract. Însă regia de transport a susţinut tot timpul că a oferit preţul corect pentru serviciile de pază. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri