BUSINESS CLUB | Ruleta rusească a locuinţelor

Data publicării:
constructie

După ce au banii şi dorinţa de a cumpăra un apartament, viitorii proprietari trebuie să decidă la ce dezvoltator apelează. E o lungă listă de opţiuni şi adesea pare mai tentant să ne concentrăm pe locaţie şi pe felul în care arată proiectul. Însă între ce se vede în proiect şi ce se va vedea în realitate poate fi o uriaşă diferenţă, iar drumul depinde exclusiv de priceperea şi buna credinţă a companiei cu care lucrăm.

Când alegem un dezvoltator e bine să-i cunoaştem trecutul. Ce experienţă are pe piaţă, ce a promis că livrează în alte proiecte şi ce a livrat de fapt şi dacă a dat construcţiile în folosinţă la timp. În piaţa de astăzi nu toţi dezvoltatorii şi-au câştigat un renume pentru calitatea lucrărilor sau pentru respectarea promisiunilor.

Iar foştii clienţi au cele mai sigure informaţii - ei ştiu dacă în câteva luni au crăpat pereţii, dacă au probleme cu infiltrarea apei, dacă pereţii interiori sunt din rigips şi îşi aud cu usurinţă vecinii sau dacă firma alege cea mai proastă tâmplărie. Forumurile de pe internet sunt pline de astfel de critici, însă mai multe detalii pot fi obţinute de la brokerii imobiliari din zonă sau mergând direct la blocurile ridicate în trecut de dezvoltator pentru a discuta cu locatarii. Ei ştiu cel mai bine la ce standarde lucrează compania şi tot ei ştiu şi dacă dezvoltatorul se ţine de cuvânt în ceea ce priveşte data la care e dat blocul în folosinţă. Pot fi motive întemeiate pentru o întârziere, dar dacă trecutul dezvoltatorului e plin de întârzieri lungi şi dese, şansele ca proiectele actuale să fie gata la timp sunt mici.

Indicii importante despre calitatea materialelor de construcţii pot fi obţinute la o simplă analiză a sănătăţii financiare a dezvoltatorului. Diferenţa dintre profit şi pierdere, dintre o companie mică şi una care s-a dezvoltat poate arăta şi capacitatea de a transforma un proiect bun într-o construcţie bună, iar aceste informaţii se pot găsi pe site-ul Ministerului de Finanţe.

De asemenea, relaţia companiei cu băncile poate ascunde foarte multe informaţii şi câteodată dezvoltatorii publică rapoarte financiare despre nivelul de îndatorare, de pildă. Un dezvoltator care nu primeşte credite ar putea avea un profit slab - încasează multe pierderi sau nu e de încredere. Dacă trecutul unui dezvoltator pare curat, pasul următor e să verificăm calitatea blocului în care am vrea să ne mutăm. Dacă parcările şi terasele ne pot fura ochii, adesea probleme pot fi la structura de rezistenţă, la alimentarea cu apă sau la infiltraţiile din subsol şi de pe acoperiş.

La cererea potenţialilor cumpărători, dezvoltatorul trebuie să ofere documentaţia proiectului: garanţia imobilului, avizele şi recepţia finală, dar poate oferi şi cartea construcţiei unde sunt detaliate etapele construcţiei şi materialele folosite. E recomandat să apelăm la cunoştinţele unui inginer de construcţii care poate şti din timp dacă acoperişul e ieftin şi dacă blocul e racordat la canalizare sau are fosă septică, caz în care apa e mai dură şi poate conduce la defectarea maşinilor de spălat, de pildă.

Piaţa imobiliară a bifat în ultimii ani cazuri în care blocurile s-au construit pe terenuri care se surpă sau în care dezvoltatorii au luat banii, au băgat firma în insolvenţă şi au dispărut. Dacă nu vă puteţi pune la adăpost de toate pericolele, merită să faceţi puţină muncă de cercetare pentru a le evita şi, cel mai important, e vital să citiţi cu atenţie contractul şi paragrafele scrise cu litere mici. Dacă sunt omise detalii importante, precum penalităţile pentru întârzieri, e bine să cereţi să fie incluse în contract pentru a acoperi orice zonă gri a înţelegerii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri