Sari la conținut

C. Dan: Printre migranți se află și persoane cu risc la adresa securității naționale

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, afirmă într-un interviu acordat Agerpres că printre migranții care au intrat în România se află și persoane cu risc la adresa securității naționale, precizând, însă, că acestea nu sunt în număr îngrijorător și se află în regim închis.

„Este un număr care nu este deloc îngrijorător. Nu, nu sunt sute”, a spus demnitarul.

Ea a arătat că toți migranții sunt supuși unor controale, iar cei identificați ca prezentând un minim risc sunt în centre cu regim închis.

„Aceste persoane intră în proceduri foarte stricte. Lucrăm foarte bine și cu Parchetul - ele sunt identificate, sunt supuse unor controale în așa fel încât să ne asigurăm că în centrele de azil sunt persoane care nu presupun un risc la adresa securității naționale. Cei care sunt identificați ca prezentând un minim risc sunt în centre cu regim închis. (...) Cei care sunt în centrele de azil sunt într-un regim deschis, dar nu sunt lăsați nesupravegheați. Sunt autorități care sunt foarte atente ca lucrurile să rămână într-un cadru firesc”, a adăugat ministrul.

Potrivit acesteia, până la momentul actual au intrat în țară ca migranți aproximativ 2.000 de persoane.

„Undeva la 1.300 pe frontiera cu Serbia, undeva la 300 dinspre partea bulgară și aproximativ 400 dinspre Marea Neagră. Ați cunoscut intervențiile noastre chiar și din zilele trecute în acest sector. La Marea Neagră avem un sistem care funcționează foarte bine, sistemul SCOMAR, care permite detectarea ambarcațiunilor la o distanță de aproximativ 22 de mile marine”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a subliniat că autoritățile gestionează fenomenul. „Nu suntem nici ezitanți și nici depășiți de situație. Aceste persoane intră în proceduri foarte stricte”, a susținut Carmen Dan.