C. Diaconescu: Cei care conduc acum România nu știu care au fost sacrificiile pentru intrarea în UE

Data publicării:
07032013 20diaconescu-53595

Invitat în emisiunea „Imparțial”, realizată de Luca Niculescu, Cristian Diaconescu a reamintit „un moment dureros” din toamna anului trecut, când USL și-a lansat candidații la alegerile parlamentare, pe Arena Națională din București, în timp ce, tot în Capitală, avea loc Congresul Partidului Popular European.

Un stadion întreg „a huiduit Uniunea Europeană, care se afla, prin reprezentanții ei, la trei kilometri distanță”, a spus șeful Cancelariei prezidențiale.

Asta după ce acum câteva zile scrisese, pe blogul personal, în contextul disputelor privind aderarea României la Schengen, că „a ostiliza poporul român împotriva comunităţii europene, a cărei parte legitimă este, e o crimă şi o ruşine”.

Cristian Diaconescu a revenit cu o completare la Digi24: „Introducerea în paradigma politică românească a unui sau altuia dintre politicienii occidentali pur și simplu pentru că ne-au enervat la un moment dat, pentru că nu ne-au ținut partea, reprezintă o crimă”.

Vizibil iritat, șeful Cancelariei prezidențiale i-a acuzat pe oficialii din „funcții decidente” de lipsă de profesionalism și de viziune.

„Și acum sunt din nou nervos. Pentru că oamenii care comentează lucrurile astea habar n-au cum ajuns România până aici. Nimeni dintre cei care au dus România în UE și în NATO, în afara președintelui Băsescu, nu mai este într-o funcție decidentă. Cei care sunt acum în funcții decidente habar n-au de unde s-a plecat, care au fost sacrificiile”, a spus Cristian Diaconescu .

Îngrijorat de atitudinea Germaniei privind aderarea la Schengen

În opinia lui Cristian Diaconescu, decizia de amânare a aderării României la Schengen, luată joi la Bruxelles, lasă și timp, și loc pentru negocieri, în continuare.

„Și, evident, lasă posibilitatea revitalizării interesului Germaniei, mai ales, pentru intrarea în două etape. Mă preocupă destul de serios revenirea ministrului de Interne german în ceea ce privește planul cu aderarea celor două state, România și Bulgaria, la Schengen în două etape. Insistă foarte serios pe renunțarea la acest plan, în contextul în care ideea a aparținut Germaniei însăși”, a mai spus consilierul prezidențial.

„Ceea ce întâmplă în Republica Moldova este trist”

Întrebat despre criza politică din Republica Moldova, unde guvernul pro-european a fost demis, șeful Cancelariei prezidențiale a apreciat că evenimentele de peste Prut sunt regretabile. „Ceea ce întâmplă în Republica Moldova este trist”, a afirmat Cristian Diaconescu.

„Ceea ce întâmplă în Republica Moldova, în Bulgaria, ceea ce se întâmplă în Ungaria, cee ce se întâmplă în Ucraina ar trebui să devină, pentru autoritățile de la București, semnale foarte serioase de angajament solidar, în așa fel încât să fim nu neapărat îngrijorați, nu neapărat temători, dar cât se poate de atenți la dezvoltările din vecinătatea țării noastre”, a atras atenția consilierul prezidențial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri