C.Preda: Obstacolul reprezentat de comuniști în R. Moldova poate fi depășit

Data publicării:
cristian preda -Publimedia-Victor Ciupuliga


„Cred că obstacolul reprezentant de comuniști în Republica Moldova poate fi depășit, nimeni nu trebuie să se mai sperie. Am fost acolo, și în Transnistria, cred că acum cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să se mai înfricoșeze în fața comuniștilor. Teama de comuniști a blocat mult lucrurile la Chișinău, era o teamă aproape irațională. Acum atmosfera e alta, l-am cunoscut pe premierul Leancă, fost ministru de externe. În contactele cu instituțiile europene acești oameni au lăsat impresii excelente”, a spus Cristian Preda, înaintea vizitei președintelui Traian Băsescu la Chișinău.

„Sunt trei acorduri ce ar putea fi semnate până în toamnă. Acordul de asociere ce deschide calea europeană, un acord extins de liber schimb și un acord legat de vize, ceea ce este o temă sensibilă pentru cetățenii Republicii Moldova. Băsescu a dat un semnal clar din punct de vedere cronologic. a zis că în 10-12 ani, dacă Republica Moldova obține satisfacție la summitul de la Vilnius, ea poate spera să fie membră a UE”, a explicat Cristian Preda.

„Miza vizitei lui Traian Băsescu e una simbolică. El a precizat că e un semn de sprijin în perioada premergătoare semnării acordului de la Vilnius. Semnarea acordului de la Vilnius ar pune Republica Moldova pe un traseu decis proeuropean indiferent cine va conduce Chișinăul. Republica Moldova, prin legătura aparent indisolubilă cu Transnistria, rămâne un spațiu gri. Republica Moldova e singura țară în care România poate face o politică mare în cadrul UE, e firesc să fie o miză istorică”, a spus jurnalistul Vlad Mixich.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri