C. T. Popescu: La un an după #Colectiv nu s-a schimbat nimic

Data actualizării: Data publicării:
colectiv - lumanari - umbre - inquam

Revoltele populare din noiembrie anul trecut, provocate de tragedia din clubul Colectiv, s-au stins româneşte, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Într-un an nu s-a schimbat nimic, explică acesta. Totul a rămas în acelaşi loc, de la sistemul sanitar până la candidaţii pentru alegerile parlamentare.

Cristian Tudor Popescu:

Nu s-a întâmplat nimic din ceea ce unii dintre noi puteau să creadă că se va întâmpla după adevăratul şoc al incendiului din Colectiv. Au putut să creadă unii dintre noi, atunci, că se va reforma sistemul de sănătate, că vom avea o remuşcare naţională, vom avea o zguduire şi vom reforma din temelii sistemul de intervenţii de urgenţă, ISU, sistemul spitalicesc.... Nu s-a întâmplat nimic.

De fapt, ar trebui să ne punem întrebarea: La un an după Colectiv, România e diferită? Nu este. Deloc. La noi în asta constă groaza, în asta constă monstruosul: în neschimbare. După un asemenea eveniment avem avem în continuare aceleaşi probleme, avem aceleaşi mutre politice care revin în clipa de faţă şi candidează în aceste alegeri. Nu s-a întâmplat ceea ce speram... Spuneam atunci că această revoltă trebuie să treacă în faza de revoluţie, în faza instituţională, faza ideologică în care să apară forţe politice care să-i lanseze candidaţii care să-i concureze pe clasicii ăştia. Aceste forţe politice nu au apărut. Aşa ceva trebuia să emane din rândul maselor. Dacă există acest spririt într-un popor. Dacă există acest spirit în cei tineri.

Nu au apărut pentru că, din păcate, în România nu au fost, în toată istoria ei, nu au fost decât răscoale. Răscoale produse de forţe interne. Revoluţii au fost numai prin impuls exterior. O stare de nemulţumire, o stare de revoltă în rândul populaţiei, internă, a coagulat într-o revoluţie numai în anumite condiţii externe, şi cu un impuls venit din afară. Acesta este un adevăr istoric.

În cazul de faţă, ce s-a întâmplat la Colectiv s-a sfârşit, s-a stins româneşte. Partidele politice au stat pe margine aşteptând să se liniştească lucrurile, având siguranţa că va muri acea mişcare din noiembrie anul trecut.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri