CA-N FILME. Berlinala – cronica unui succes românesc

Data publicării:
17022013 20berlin-50060

Poziţia Copilului”, filmul regizat de Călin Peter Netzer, în care joacă Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, a primit Ursul de Aur pentru cel mai bun film al Berlinalei de anul acesta.

Echipa de producţie a urcat cu mari emoţii pe scenă. Şi era de înţeles: din 2010, de la succesul peliculei „Eu când vreau să fluier, fluier”, România n-a mai avut parte de aşa o distincţie la Berlin!

Berlinul este metropola în care filmul este la el acasă, iar cultura urbană răsună puternic la fiecare colţ de stradă. Pentru zece zile, la începutul lui februarie, oraşul ia foc şi limbajul universal devine cel al cinematografiei.

O spune cel mai bine Ada Condeescu, românca selecţionată anul acesta în prestigiosul program Shooting Stars.

Fiind unul dintre cele trei mari festivaluri din Europa, pe lângă Cannes şi Venetia, aici se întâmplă lucrurile şi simţi adevărata industrie cum se mişcă! Totul e aşa, o întâlnire perpetuă între oameni, vezi oamenii pe străzi ieşind de la filme, fugind la altul, adică simţi că aici se întâmplă lucrurile. Cel puţin pentru 10 zile!”, povestește Ada.

Echipa filmului "Poziţia Copilului" a avut parte de un tratament regal şi de un regal de interviuri şi atenţie mediatică. Călin Peter Netzer, Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, dar şi echipa de producţie a lungmetrajului, au călcat luni la ora 15 pe covorul roşu din partea Berlinale Palast. Emoţiile erau mari, pentru că se îndreptau înspre premiera internaţională a filmului la care lucraseră din greu.

La gală a fost în principiu foarte bine. Eu am mai ieşit că deja am început să nu mai suport să văd filmul a nu ştiu câtă oară, mai ales în ultimile luni, după toată post producţia. Am rămas pentru că eram şi curios să văd cum reacţionează sala, şi a reacţionat foarte bine!”, a povestit actorul Călin Peter Netzer.

Luminiţa a fost într-un fel clar de la începutul proiectului, când scriam cu Răzvan scenariul, ne gândeam când scriam replicile, ne gândeam la Luminiţa. Şi pe urmă am dat totuşi un casting pentru că am încercat să găsesc o fată mai proaspătă, să nu fie totuşi tot timpul Luminiţa Gheorghiu, dar până la urmă s-a dovedit că tot ea este actriţa cu cea mai mare forţă care poate să ducă rolul în spate”, a mai spus actorul.

Şi iată că "Poziţia Copilului" le-a purtat noroc! S-a văzut încă de la conferinţa de presă că Luminiţa Gheorghiu îi cucerise pe jurnalişti.

Şi româncă Ada Condeescu a avut parte de câteva zile „Ca-n filme”. Fiind una dintre cei 11 tineri actori selecţionaţi în programul Shooting Stars, Ada s-a întâlnit cu regizori şi producători internaţionali, directori de casting şi oameni importanţi din industria internaţională a filmului.

Programul i-a picat la ţanc, pentru că, spune Ada, „visez să fac filme în străinătate, să mă bucur foarte mult de viaţă, să îmi găsesc un agent internaţional, eventual în Anglia, dar nu neapărat. Îmi doresc foarte mult să întâlnesc oameni cu diferite mentalităţi”.

Prezentatorii au avut numai cuvinte de laudă pentru Ada, în timp ce o invitau să urce pe scenă: „În filmul "Loverboy" are o prestaţie impresionantă, senzuală, iubitoare şi convingătoare. Camera de filmat o iubeşte, fără să cadă în vulgaritate. Din România, Ada Condeescu!"

După ziua încărcată de luni, pentru delegaţia României din Berlin a urmat petrecerea anuală oferită de Romanian Film Promotion. Unde lumea a vorbit în engleză, dar s-a distrat... ca acasă!

Printre românii de la petrecere s-a numărat şi Mihai Dragolea, editor de imagine la Digi24, un tânăr de 23 de ani care a avut parte de şansa vieţii lui când a fost selecţionat în programul Berlinale Talent Campus.

Am fost foarte ocupat cu Berlinale Talent Campus, în fiecare zi am avut de la ora 10 dimineaţa până la 7 seara workshopuri foarte interesante, unde am învăţat multe lucruri de producţie, dar în acelaşi timp şi de montaj. Am cunoscut nişte experţi, cum ar fi Walter Murch din industria filmului, nişte nume mondiale. În acelaşi timp am avut ocazia de a cunoaşte producători din Germania, de film documentar scurt şi de film scurt. Odată venit la Berlinale ţi se spune cum trebuie să arate un film de festival şi ce norme trebuie să ai pentru acel film. Şi de aceea mi-am regândit proiectul, multe aspecte din el, şi l-am adaptat cerinţelor. Nu cunoşteam aceste cerinţe înainte să vin aici, acum am aflat mai multe lucruri despre ele”, a povestit Mihai Dragolea.

La Berlin au fost prezente și vedete din cinematografia internaţională, precum Ethan Hawke şi Julie Delpy, actorii din „Before Midnight”.

România va ţine minte locul şi anul în care cineaştii noştri au dovedit, încă o dată, că au un cuvânt greu de spus în cinematografia internaţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri