Câini antrenați să găsească țigări de contrabandă

Data publicării:
carton caini

Compania japoneză va furniza hrana şi toate cele necesare pentru antrenamentele câinilor, inclusiv tutunul pe care aceştia trebuie să-l depisteze la controalele vamale.

În ultimii ani, traficanţii de ţigări s-au dovedit foarte inventivi. Au ales cele mai neobişnuite locuri să ascundă marfa de contrabandă, în speranţa că vor trece cu bine graniţa. De exemplu, acum doi ani poliţiştii de frontieră din Siret au descoperit cu ajutorul câinelui Teco aproape 3.000 de pachete cu ţigări ascunse în podeaua unui microbuz.

În acest caz, pagubele nu au depăşit 10.000 de lei. Anual, însă, statul pierde o jumătate de miliard de euro, din cauza traficului cu ţigări. Statisticile arată că peste 13% din pachetele de ţigări vândute în România provin din contrabandă.

Ca să reducă din pierderi, un producător de ţigarete din Japonia s-a gândit să investească în câinii poliţişti dresaţi în România

Ce ne-a determinat să avem încredere în câinii poliţişti este faptul că ei sunt incoruptibili şi nu necesită cheltuieli mari de întreţinere”, explică Armand Tănase, reprezentant al producătorului de ţigarete.

Până la sfârşitul anului, la Centrul Chinologic din Sibiu vor fi pregătiţi cel puţin 10 câini capabili să găsească tutun şi-n gaură de şarpe.

Producătorii de tutun ne ajută în primul rând cu mostre de tutun, care poate fi împachetat sau vrac. Înainte era foarte, foarte greu! Toată marfa confiscată se întorcea la aceste firme care aveau obligația să o distrugă”, spune comisarul-șef Ioan Mureșan, șeful Catedrei de Dresaj Chinologic din Sibiu.

După ce vor termina antrenamentele, câinii poliţişti de la Sibiu vor intra în slujba vameşilor şi a poliţiştilor de frontieră.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri