Călătorie în timp. Un turist german a realizat după 45 de ani că a filmat o descoperire unică în stațiunea Olimp

Data publicării:
CONSTANTA SARCOFAG

Aici, unde ne aflăm, pe şantierul staţiunii Olimp, se construiesc şapte hoteluri de câte 14 etaje. La amplasarea unor piloni cu o instalaţie a firmei Salzgitter-Maschinen AG, la o adâncime de 2,5 metri, a fost sesizată o rezistenţă”, asta povestea atunci Günter Preukschat, în timp ce filma.

Muncitorii descoperiseră un sarcofag antic. Neamţul care filma era, pe vremea aceea, inginer aici pe şantierele ce ridicau hoteluri. A fost martorul unei descoperiri unice.

A apărut o mică semisferă. Şi atunci, toată lumea a strigat: acesta este un sarcofag!”, își amintește Günter Preukschat.

Utilajele s-au oprit imediat, iar inginerii firmei germane au anunţat muzeografilor din Mangalia descoperirea făcută. Elena Nedelcu, specialist la Muzeul Callatis în anii 70, a fost chemată urgent acolo.

„Am cerut inginerului care răspundea de şantier să degaje sarcofagul, mi-am dat seama despre ce este vorba şi l-am rugat să facă rost de utilaje să ducem la muzeu această descoperire”, povestește Elena Nedelcu, fost muzeograf principal la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Inginerul a filmat întreaga scenă de atunci. Imaginile au surprins cum artefactul, de o valoare importantă pentru arheologia românească, este scos la suprafaţă.

Specialiştii au observat că sarcofagul ascundea trupul bine conservat al unei femei, îmbrăcate în veşminte de acum 1.500 de ani. Odată cu ea, fuseseră îngropate obiecte funerare şi de podoabă.

Era acoperită cu un văl foarte fin, avea părul împletit în cosiţe, mâinile puse pe piept”, își amintește Elena Nedelcu.

„Pare că s-a ocupat cu cosmetica, pentru că printre obiectele găsite în interiorul acestui sarcofag se află o seamă întreagă de flacoane cu substanţe cosmetice”, spune Constantin Chera, arheolog.

După 45 de ani, inginerul german s-a întors la Constanţa, de data aceasta ca turist. A venit aici pe un vapor de croazieră. În turul programat în oraş a fost inclusă şi vizita la Muzeul de Arheologie. A fost surprins când a văzut aici sarcofagul descoperit în tinereţe.

„Am revenit în România cu soţia mea, la Muzeul de Istorie, şi i-am arătat ce am filmat în 1970”, spune Günter Preukschat, inginer.

S-a înţeles cu conducerea muzeului să trimită înregistrarea, iar acum aceasta poate fi vizionată alături de obiectul a cărui descoperire a surprins-o.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri