CĂLDURĂ ECOLOGICĂ. Cât este de rentabilă încălzirea pe bază de peleți

Data publicării:
05012013 20peleti 20eco-42125

Domnul Vasile din Poiana Sibiului verifică în fiecare dimineaţă centrala termică pe peleti, montată în subsolul locuinţei.

„Eu îl umplu și ea are două-trei zile! Și este deajuns să încălzească toata casa. Eu nu am ce regla la ea”, spune el.

Centrala produce suficient de multă căldură pentru toate cele 15 calorifere din casa familiei Vasile. Lemnele pe care oamenii le foloseau în iernile trecute costau de două ori mai mult.

„Lemnul trebuie adus, trebuie tăiat, crăpat depozitat, uscat, că nu îl poți băga verde. Peletul merge direct. E foarte convenabil”, spune și Vasile Ciucă, proprietarul unei astfel de centrale.

Si doamna Mioara Şandru a renunţat la centrala termică pe gaz. A ales să folosească tot una pe peleți. Dânsa este mulțumită, mai ales că a făcut și economii cu ajutorul ei.

Peleţii înlocuiesc lemnul de foc, gazul sau oricare altă sursă de încălzire cu una ecologică, mult mai ieftină. Centralele termice ecologice sunt la mare căutare, spun furnizorii. Un sac de 15 de kilograme de peleţi costă 15 lei.

„Pretul este foarte bun comparativ cu pretul energiei, cu cel al gazelor naturale. Mai ales acum, dacă se scumpește tot mai des o să fie cu mult mai rentabil ca persoanele să își pună centrale pe peleţi”, consideră Marius Comşa, un distribuitor de centrale pe bază de peleţi.

În funcţie de capacitatea de ardere, o astfel de centrală costă între 2.500 şi 10.000 de euro. Pentru o locuință de 150 mp, încălzirea cu peleți nu depășește 200 de lei lunar, jumătate față de costurile unei centrale termice pe gaz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri