CAMERA ASCUNSĂ. „Biletele” pentru prima loterie a bonurilor fiscale, greu de adunat

Data publicării:
bon fiscal un leu

Prima loterie a bonurilor e programată pe 13 aprilie şi se pot înscrie chitanţele emise în perioada 2 februarie - 28 martie. Condiţia e ca suma de pe bon să nu depăşească 999 de lei, iar câştigătorul va fi cel al cărui bon fiscal are data şi suma extrase la loterie.

Bonurile sunt însă greu de adunat, din cauza comercianţilor care uită să le elibereze.

Este drept că sunt şi cumpărători care nu ştiu ce pot câştiga cu un simplu bon.

„(Reporter: Aţi cerut bonul când aţi cumpărat pâinea?) Nu, nu mi-a dat bonul, dar mă mir, l-o fi pus şi nu l-am luat”, spune clienta unui magazin, adăugând că de obicei cere bonul fiscal.

Iar cei care totuşi cer bonurile nu le ţin pentru mult timp.

„Până ies din magazin”, spune un alt client.

O altă prevedere criticată şi contestată din proiectul Ministerului Finanţelor este şi cea care spune că un cumpărător care nu primeşte bon poate lua produsul comandat fără să plătească.

Soluţia ar fi neconstituţională, spun reprezentanţii Asociaţiei Micilor Comercianţi, care au şi sesizat Avocatul Poporului.

O soluţie mai simplu de aplicat ar fi deducerile fiscale, spun consultanţii. Asta însemnă că oricine adună bonuri în valoare de o anumită sumă, impusă de autorităţi, poate fi scutit de impozitul aferent. De exemplu, în Germania, contribuabilii sunt scutiţi de plata impozitului în limita a 1.000 de euro.

Vorbim de impozite de 30-40% în statele în care se acordă deduceri. Un salariat din Germania poate ajunge la o cotă de 20%”, spune Emilian Duca, consultant fiscal.

În Statele Unite, dobânda creditului ipotecar este scăzută din impozitul pe venit.

4% este dobânda medie a băncii. Această cheltuială cu dobânda, dacă e vorba de un credit ipotecar pentru casă, este deductibilă”, spune Adrian Mitroi, analist financiar.

În Norvegia, reducerea este de până la 10% din impozitul pe venit datorat statului. Alte ţări europene, precum Slovacia sau Portugalia, preferă varianta loteriei bonurilor, însă cu premii substanţiale. În România, valoarea totală a premiilor puse la bătaie este de un milion de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri