Când au voie polițiștii să facă uz de armă. Explicația unui expert în criminologie

Data actualizării: Data publicării:
dan antonescu

Cazul femeii împușcate din greșeală de polițiști, în Mureș, aduce în dezbatere publică dacă au fost respectate sau nu condițiile în care agenții au făcut uz de armă. Expertul criminolog Dan Antonescu a declarat, la Digi24, că în acest caz condițiile au fost îndeplinite, întrucât oamenii legii aveau de-a face cu o persoană care punea în pericol viața celor din jur.


„Din păcate, aceste refuzuri de a opri la semnalul agenților s-au înmulțit. Mă gândeam că, mai ales pentru că s-au înmulțit aceste situații, ar putea fi rezolvat foarte simplu. Dotarea mașinii de poliție cu o grilă cu țepi ar opri acești descreierați să pună viața în primejdie, viețile altora. Am văzut-o în filmele americane, e ușor de întins. Acei indivizi nu mai pot forța barajul.

Poliția face uz de armă când constată că e pusă viața în primejdie a lui sau a altora și mijlocul prin care e pusă viață în primejdie nu poate fi anihilat decât prin folosirea armamentului din dotare. Aici avem de-a face cu un om care rula cu o viteză foarte mare. Putea fi sub influența drogurilor sau a alcoolului, după comiterea unei infracțiuni.

În acest caz, sunt îndeplinite condițiile (uzului de armă n.r.), sunt convins că v-a stabili și o anchetă a procurorilor, au fost stabilite condițiile pentru uzul de armă.

Chiar dacă ești bun țintaș, dinamica poate duce și la ricoșeuri. Degeaba trag între pneuri, acel glonţ poate ricoșă din tablă sau cauciuc. Dacă traiectoria e tangenţiala, se schimbă traiectoria glonțului și pot apărea și victime colaterale, cum avem de-a face în acest caz”, explică Dan Antonescu, expert criminolog.

O femeie a fost împușcată în cap, din greșeală, de polițiști, vineri. Oamenii legii încercau să oprească un șofer care nu a oprit la semnalul polițiștilor, însă au rănit în zona capului o trecătoare. Femeia, în vârstă de 59 de ani, este internată în spital, iar starea ei este gravă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri