CANICULĂ. Rugăciuni și refugiu în salină

Data publicării:
rugaciuni ploaie biserica

„Cu ploaia ta cea bogată satură pământul și înviază roadele lui şi cu suflări de vânturi mai bune fă-le întregi şi pline” - așa a sunat rugăciunea preoților și enoriașilor dintr-o biserică. Astfel de rugăciuni au avut loc în toate bisericile din Iași, la îndemnul Patriarhiei.

- Dacă nu plouă ce facem? Murim toți! spune o participantă la slujbă.

- Dacă existau sisteme de irigații nu era mai bine?

- Era foarte bine, dar dacă s-a distrus tot, ce să facem...

***

- Credeți că și-au pus agricultorii speranțele în aceste rugăciuni?

- Cred că da, pentru că oricât ar fi de modernă lumea și tehnologizată, la un moment dat tot își dau seama că toate stau sub Dumnezeu și la un moment dat se bazează și pe aceste lucruri, să le zicem imateriale.

Bun ar fi ca la astfel de rugăciuni să fie cât mai mulți creștini prezenți, să ajungă la urechea lui Dumnezeu, cum spune frumos în Cartea facerii și să se milostivească spre noi cu o ploaie binefăcătoare și binecuvântată”, spune preotul Mihai Mărgineanu, de la Parohia Toma Cozma din Iași.

Zona Moldovei este una dintre cele mai afectate de secetă. Numai în judeţul Iași, peste 20 de mii de hectare sunt compromise.

Aceeaşi problemă - canicula, dar o soluţie diferită au găsit ieşenii care au vrut doar să se răcorească. Au mers la salină încă de dimineaţă. Acolo, temperatura nu trece de 18 grade Celsius.

Majoritatea clienților exclamă: Ce bine e la voi, aici! În afară de asta, se mizează foarte mult pe beneficiile pe care le are salinoterapia pentru cei mici, dar și pentru cei mari”, explică Ștefana Andrei, reprezentantă a unei saline private.

- De ce veniți la salină?

- În primul rând ca să fugim de caniculă, în al doilea rând pentru sănătatea copiilor, e un mediu propice pentru ei să se relaxeze , desfășoară foarte multe activități, deși sunt în vacanță, explică o femeie.

Tot salina a fost locul ideal şi pentru brăileni, care au căutat locuri să se ascundă de cele 38 de grade din aer.

„Facem tratament, ne răcorim, jucăm și o tablă, ne relaxăm, după o zi de muncă e foarte binevenit, scăpăm de caniculă, îmbinăm utilul cu plăcutul”, spune un bărbat.

Poate fi utilă în afecțiunile respiratorii, mai ales la cei mici. De asemenea la afecțiunile alergice, iar în aceste zile caniculare și în această vară foarte, foarte călduroasă care se anunță în continuare este un loc binevenit de petrecut o oră într-o atmosferă liniștită, răcoroasă și cu efecte pozitive inclusiv asupra stresului de zi cu zi”, confirmă dr. Marcela Vasilescu, medic primar medicină de familie.

La Slatina, în Olt, alt judeţ aflat sub cod portocaliu, autorităţile au amenajat un cort unde oamenii au la dispoziţie un dozator cu apă rece, un sistem de răcorire cu vapori, dar şi un echipaj medical.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri