Capcana prețurilor. Produse scumpite înainte de reducerea TVA

Data publicării:
cora

Digi24 a notat preţurile afişate la începutul lunii mai de hipermarketul Cora, în magazinul Lujerului. Reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) s-a aplicat însă unor preţuri mai mari decât cele de luna trecută. Zahărul Coroniţa a ajuns să coste, astfel, cu un ban mai mult decât înainte de ieftinire. Explicaţie este simplă: calculele s-au făcut nu la preţul din luna mai, 2,67 lei, ci la unul umflat: 3,05 lei.

La fel s-a întâmplat şi în cazul zahărului Mărgăritar: înainte de ieftinire costa 2,75 lei, dar preţul din care s-a tăiat TVA a fost 3,03 lei. Din care a rezultat o ieftinire de numai nouă bani.

Socoteala a fost identică şi pentru lapte. O sticlă de 1, 4 litri costa, luna trecută, 7,21 lei. Acum este 6,69 lei, dar reducerea a fost aplicată unui preţ mai mare cu 40 de bani decât cel din luna mai: 7,61 lei.

Reprezentanţii hipermarketului Cora au explicat că magazinul a cumpărat zahărul mai scump, iar comparaţia făcută în cazul laptelui nu este corectă, pentru că preţul de acum o lună era promoţional. Compania a anunţat că va comunica un punct de vedere oficial mâine.

Până atunci, oficialii Ministerului Agriculturii monitorizează atent preţurile.

„Vom avea o analiză exactă a ceea ce s-a întâmplat în martie, aprilie, mai şi iunie în hipermarketuri şi marile magazine”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Preţurile ar trebui să scadă cu 12%, pentru că TVA s-a redus de la 24% la 9% pentru alimente şi băuturi nealcoolice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri