„Caracatița” din energie. Şefi din ANRE, pe lista neagră a Comisiei Europene

Data publicării:
electrica

Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte al ANRE, ar fi cerut ENEL să intervină chiar în favoarea grupului de firme unde a ocupat funcţia de director până în anul 2005. Este vorba despre Electro-Alfa International, producător de echipamente energetice, firmă deţinută de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, aflat în top 300 al celor mai bogati români, cu o avere estimată de Forbes la 22 de milioane de euro.

În ultimul an când a fost director în grupul Electro-Alfa International, Sorin Dumbrăveau a reuşit o performanţă: oficial, cu un singur angajat, a adus unei firme din grupul lui Gheorghe Ciubotaru un profit de aproape 665.000 de lei şi o cifră de afaceri de peste 900.000 de lei.

La o zi după ce omul de afaceri a fost ridicat de anchetatori, la sediul firmelor sale era pustiu.

Cu totul alta era atmosfera în urmă cu trei săptămâni, când premierul Victor Ponta a vizitat sediul Electro-Alfa International şi i-a urat patronului Gheorghe Ciubotaru succes în afaceri.

„Să dea Dumnezeu sa faceți profit și să-l reinvestiți că în felul asta nu vă mai taxăm deloc de la 1 iulie”, spunea atunci premierul.

Gheorghe Ciubotaru este unul dintre abonaţii la contractele cu statul. Anul trecut, a câştigat un contract cu primăria Botoşani, pentru lucrări de construcţie într-un parc. Tot anul trecut, complexul rezidential Alfa Land care îi aparţine a primit de la stat fonduri nerambursabile de peste 1,3 milioane de lei, pentru energie verde. Contractul a fost semnat de Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei şi fost afacerist controversat.

Caracatiţa” din energie a intrat în atenţia Uniunii Europeane încă din 2012. România a fost avertizată că procedurile de numire a unor directori din ANRE ar fi „netransparente” şi „neconcurenţiale”. La acea vreme, unul dintre cei aflaţi pe lista neagră a comisarului european pentru energie, Gunter Oettinger, a fost chiar Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedintele ANRE, anchetat acum de DNA. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri