Care ar putea fi cauza incendiului de la depozitul de deșeuri din Militari

Data actualizării: Data publicării:
pompier pe un acoperis inconjurat de mult fum
Un incendiu a izbucnit sâmbătă, 5 iunie 2021, la un centru REMAT din cartierul Militari, situat în apropierea unor blocuri de locuințe Foto: Agerpres

Este anchetă în Capitală, în urma incendiului izbucnit sâmbătă la un depozit de deșeuri din cartierul Militari, pe strada Bârsănești, în Sectorul 6. Focul, pornit la mai multe containere, s-a extins la un corp de clădire, pe o suprafață de 500 de metri pătrați. În interior erau inclusiv butelii şi recipiente sub presiune. Din cauza fumului puternic, locuitorii din zonă au fost evacuați. Autoritățile spun că au făcut controale la acest operator economic în urmă cu trei luni. 

Incendiul a izbucnit în jurul orei 13:45, iar fumul gros degajat de arderea deșeurilor s-a extins rapid. Toate unitățile de pompieri din București au fost alertate. Mai bine de 40 de militari au venit în zona de vest a Capitalei într-o misiune extrem de dificilă. Au încercat mai bine de 3 ore să stingă incendiul, în condițiile în care era pericol de explozie. 

„Proprietarii acestui centru REMAT spun că ar fi pornit de la hârtia depozitată în spate. Aici au fost depozitate mai multe feluri de materiale inflamabile -  cauciuc, plastic - și de aceea a fost atât de violent. Este vorba despre o clădire de 150 de metri pătrați, parter plus etaj”, a declarat la Digi24 Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Aproximativ 70 de persoane au fost evacuate din locuințe, având în vedere că depozitul se află la doar doi metri distanță de un bloc.

„Ceea ce m-a uimit este că acest depozit a primit autorizație de funcționare la doar 2 metri de un bloc de locuințe, este inadmisibil. Sunt un pericol real, categoric, pentru populație și sănătatea noastră. Trebuie să ne uităm mai atent cum dăm autorizație acestor REMAT-uri, acestor depozite de orice tip care aduc deșeuri periculoase la numai 2 metri de clădirile de locuințe. Probabil vor urma cercetări amănunțite și plângeri penale”, a anunțat șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. 

„ISU va verifica dacă firma respectivă a luat toate măsurile. Știm că accesul la apă nu era, deși ar fi trebuit să fie, de aceea și numărul mare de autospeciale care au asistat în zonă”, a precizat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Primele rezultate făcute de laboratorul mobil al pompierilor au indicat depășiri în ceea ce privește cantitatea de monoxid de carbon.

Citiți și: Incendiu în Militari. Climatolog: Blocurile modifică și ele felul în care norul de poluant e dispersat

„Am intrat pe amplasament și am constatat că există incendieri de deșeuri, și periculoase, și nepericuloase. Vom verifica dacă operatorul respectă depozitarea deșeurilor”, a declarat Viorel Tufeanu, comisar la Garda de Mediu București.

Pompierii au stins în cele din urmă incendiul și au deja o primă pistă - eroarea umană. În interiorul halei se dezmembrau mașini și este posibil ca flăcările să fie pornit în momentul în care un angajat care tăia anumite piese din mașini să fi fost neatent, iar o scânteie să fi ajuns la materialele inflamabile din jur.

Anchetatorii vor aduna probe și vor audia angajații și patronii firmei respective, astfel încât peste câteva zile să poată fi trase primele concluzii.

Singura parte bună este că nimeni nu a fost rănit.  

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri