Cariera militară a lui Gabriel Oprea, verificată

Data actualizării: Data publicării:
160920_ICCJ_OPREA_002_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/OctavGanea

 

O comisie a ministerului Apărării investighează rapida avansare în grad de la colonel la general de brigadă, în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea. S-a întâmplat în 2001, pe când Gabriel Oprea se ocupa de rezervele statului. Între timp, generalul de brigadă şi-a mai adăugat trei stele pe trese.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Digi24: „În 2001, la conducerea Ministerul Apărării se afla Ioan Mircea Paşcu, el fiind unul dintre cei care a girat pentru avansarea pe atunci a colonelului Gabriel Oprea la gradul de general cu o stea. Gabriel Oprea ocupa funcţia de şef la Rezervele Statului.”

Gradul de colonel, din anul 2001, al lui Gabriel Oprea permitea avansarea acestuia. Conform regulamentului de atunci, urcarea în grad avea loc la cerere şi fără susţinerea unui concurs. Aşa ar fi luat fostul vicepremier prima stea în gradul de general. În mai puţin de 9 ani, Gabriel Oprea obţinea alte 3 stele. Se întâmpla chiar înainte ca acesta să ocupe, timp de trei ani, între 2009 şi 2012, fotoliul de ministru al Apărării. Acum, o comisie interna din instituţia pe care a condus-o va trebui să afle dacă avansările rapide în gradul de general au fost legale.

Precizările Ministerului Apărării Naţionale

Ca urmare a sesizărilor şi solicitărilor de informaţii venite din partea jurnaliştilor privitoare la îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale a dispus constituirea, la nivelul M.Ap.N., a unei comisii care să analizeze aspectele semnalate.”

sursa: MApN

Dacă se va dovedi că la mijloc este vorba de o avansare ilegală, comisia Ministerului Apărării poate sesiza procurorii militari.

Ascensiunea în cariera militară a lui Gabriel Oprea

- 1983-1990 - Ofiţer economist în MApN (grad de locotenent)

- 1990-1993 - Ofiţer de justiţie militară (grad de căpitan)

- 1993 - Trecut în rezervă

- 2001 - Reactivat ca ofiţer de justiţie militară - grad de colonel

- 2001 - General de brigadă - o stea

- 2003- Trecut în rezervă, cu grad de general maior - două stele

- 2008 - General-locotenent (în rezervă) - trei stele

- 2009 - General (în rezervă) - patru stele

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri