Sari la conținut

Carmen Iohannis nu vrea o instituție a Primei Doamne. Preferă să predea în continuare la Sibiu

În luna ianuarie a acestui an, Carmen Iohannis era primită cu urale de elevii de la Colegiului Gheorghe Lazăr din Sibiu, unde e profesoară de Engleză. Copiii erau convinşi atunci că, odată ce Klaus Iohannis a devenit preşedinte, soţia lui nu va mai rămâne la catedră.

Ne este dor de ea şi sunt sigură că, deşi va pleca, vom ţine legătura şi mereu va rămâne diriginta noastră”, spune o elevă.

Doar că, deşi a avut un început de an încărcat, cu multe vizite externe în care l-a însoţit pe şeful statului, Carmen Iohannis nu a putut sta departe de şcoală. La Bucureşti, vila prezidenţială nu este încă renovată, iar soţia lui Klaus Iohannis a mărturisit că se simte stingheră în Capitală. Prima Doamnă a stat mai mult la Sibiu, unde a continuat să predea, iar în septembrie a cerut să-i fie modificat programul, astfel încât să lucreze cu jumătate de normă. Între timp, Carmen Iohannis a continuat să aibă apariţii publice alături de preşedinte, mai ales în timpul vizitelor în străinătate. A mers la Berlin, Paris, Roma, Milano, Chişinău, Kiev, Varşovia, Berlin, Madrid şi New York.

Carmen Iohannis l-a însoţit pe preşedinte şi la Vatican, unde cei doi s-au întâlnit cu Papa Francisc şi au mers la Basilica San Pietro.

Prima Doamnă a fost în atenţia publicului şi pentru ţinutele tinereşti sau mai puţin convenţionale. Rochiile deasupra genunchilor, în culori vesele, i-au atras critici.

Pentru multe evenimente oficiale, Carmen Iohannis a apelat şi la creatori de modă cunoscuţi. Alexandru Ciucu a creat ţinuta purtată de Carmen Iohannis în timpul vizitei preşedintelui Turciei la Bucureşti. Un costum crem, clasic, dar care a păstrat şi ceva din stilul Primei Doamne: fusta scurtă şi liniile care îi pun în evidenţă silueta. Eli Lăslean a conceput pentru Prima Doamnă o rochie lungă, elegantă, purtată la ceremonia dedicată zilei Principesei Margareta.

Dantela este absolut de delicată, are culorile primăverii, iar voalul pe care l-am folosit la fustă are o cădere, o lejeritate...”, spune Eli Lăslean.

Carmen Iohannis a apelat şi la serviciile designerilor străini. Americanul Tony Burch a creat rochia purtată de Prima Domană a României la recepţia de instalare la Cotroceni. Apariţia a fost spectaculoasă, dar unii critici de modă au considerat-o nepotrivită pentru o asemenea ocazie.