Carne de cal în conserve de vită. Noile acuzaţii împotriva României vin din Marea Britanie

Data publicării:
cal-1

Scandalul cărnii de cal revine, iar acuzaţiile privesc din nou România. Potrivit Agenţiei britanice pentru Siguranţa Alimentară, într-un lot de conserve etichetate drept carne de vită au fost depistate urme de carne de cal. Conservele au fost scoase imediat de la vânzare. Autorităţile din România au anunţat că firma producătoare a fost identificată şi că au fost demarate controale.

Dacă se va descoperi că ponderea cărnii de cal din conserve depăşeşte 1%, firma ar putea fi acuzată de fraudă, a precizat preşedintele autorităţii sanitar veterinare, Vladimir Mănăstireanu. Conservele produse în România au ajuns în Marea Britanie în luna ianuarie.

La începutul acestui an, România a mai fost implicată într-un scandal alimentar cu ramificaţii la nivel european. La acel moment, două companii din ţara noastră au fost acuzate că au exportat carne de cal drept carne de vită. Aceasta ar fi ajuns în Franţa, Marea Britanie, Belgia şi Olanda. Până la urmă, s-a demonstrat că o firmă din Franţa a revândut în cunoştinţă de cauză carne de cal drept carne de vită.

România a fost prima verigă în declanşarea scandalului de la începutul acestui an. Două abatoare, unul din Braşov şi altul din Botoşani, au vândut atât carne de cal, cât şi carne de vită către o companie cipriotă - Draap Trading.

De la abatoarele din România, carnea a ajuns la un depozit din Olanda al companiei cipriote. De acolo, carnea a luat drumul Franţei, către compania Spanghero. A plecat apoi, etichetată ca vită, la prelucrat în Luxemburg, la firma Comigel. De aici, sub formă de lasagna, a ajuns să fie vândută în hipermarketuri din Marea Britanie, Belgia şi Olanda.

După două luni de scandal, companiile româneşti au fost absolvite de orice vină. Ancheta autorităţilor din Franţa a scos la iveală faptul că firma franceză Spanghero este cea care a etichetat greşit carnea de cal drept carne de vită.

Compania a fost acuzată de înşelătorie economică, iar opt angajaţi ai companiei au fost arestaţi. După ce şi-a pierdut clienţii unul câte unul, firma a intrat în insolvenţă în luna iunie şi şi-a schimbat denumirea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri