Carnea de cal din România, în lasagna din Marea Britanie. David Cameron: E şocant

Data publicării:
09022013 20m 20carne 20cal 2017-48584

„Este o poveste şocantă. Este absolut inacceptabil. Nu este vorba atât despre siguranţa consumatorului, ci este vorba de etichetarea produselor, despre un proces comercial corespunzător, despre informaţia corespunzătoare şi despre faptul că clienţii au fost dezamăgiţi”, a declarat premierul britanic David Cameron.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a arătat însă că mulţi dintre procesatori umblă la reţetă din cauza presiunii de preţ.

„Carnea de cal este mult mai ieftină decât carnea de vită. La presiunea de preţ care se face asupra procesatorului, mulţi dintre ei umblă pe reţetă. Şi una dintre şmecherii este să schimbi carnea cu carne mai ieftină”, a precizat Sorin Minea.

Englezii au declanşat o anchetăpentru a stabili cum a fost posibilă vânzarea produselor care ar fi trebuit să conţină carne de vită.

Nu sfătuim pe nimeni să nu mai mănânce preparate sau produse din carne de vită. Avem două produse care au fost identificate ca fiind contaminate. Ele au fost scoase de pe piaţă şi am declanşat o investigaţie rapidă asupra unei game variate de alte produse, după cum am dat instrucţiuni ca toţi producătorii din branşă să facă la fel”, a spus Andrew Rhodes, de la Agenţia pentru Controlul Calităţii Alimentelor.

„Seamănă la aspect, la culoare, un specialist o cunoaște. Dom'le, dar cel de la magazin care o controlează ar fi trebuit să depisteze, nu să o scoată la vânzare”, consideră Dragoş Frumosu, reprezentant al Sindicatelor din Industria Alimentară.

În România există abatoare autorizate pentru sacrificarea cailor, iar 90% din carnea pleacă la export în Italia şi în Franţa.

„Avem abatoare autorizate, peste 25 în România, se taie și cal, în general sunt cereri pentru UE, unde a plecat această carne de cal”, explică Constantin Savu, preşedinte ANSVSA.

Carnea de cal era utilizată pentru prepararea lasagna, în Marea Britanie

Carnea respectivă provenea de la un furnizor român, a anunţat, vineri seară, preşedintele Comigel.

Comigel a efectuat propria anchetă şi a stabilit că un furnizor român a trimis carnea, prin intermediul societăţii franceze Spanghero; carnea a fost împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie, a explicat Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze Comigel. Iniţial, Comigel apreciase că era vorba de carne din Franţa.

„În urmă cu opt zile, ne-am dat seama că era o problemă după ce am fost sesizaţi de pe piaţa britanică. Am identificat furnizorul nostru, societatea franceză Spanghero”, cu sediul în Castelnaudary, în sud-vestul Franţei, a continuat Lehagre.

„Furnizorul nostru ne-a comunicat că avea carnea de la un producător român. Am aflat că provenea de la abatoare din România unde se taie vite şi cai”, a continuat el.

Societatea Maison Spanghero a mai fost implicată într-un scandal, în iunie 2011 fiind nevoită să retragă de la vânzare carne de porc din cauza suspiciunilor infectării cu bacteria E.coli.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat în urmă cu câteva zile, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel.

Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 - 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri