Carta Albă a Apărării. Capacitatea operațională a forțelor armate este în stare critică

Data publicării:
militar roman in elicopter captura 1

Aproximativ 60 la sută din echipamente sunt nefuncţionale, capacitatea de luptă este la un nivel calificat drept critic, militarii sunt slab pregătiţi, iar cadrul legislativ nu permite dezvoltarea sistemului de apărare. Concluziile apar în Carta Albă a Apărării, aprobată de Executiv şi avizată de CSAT în luna iunie. Tot acolo sunt prevăzute şi soluţii pentru remedierea deficienţelor majore. Cele mai multe depind însă de majorarea bugetului MApN până la 2 la sută din PIB. Documentul urmează să ajungă în Parlament, pentru dezbatere şi aprobare.

Carta Albă a Apărării descrie în detaliu vulnerabilitățile Armatei Române. Documentul notează incoerența legilor care pun în pericol modernizarea sistemului. Este invocat și numărul mare de acte emise în domeniu care rezolvă situații punctuale, dar care au efect negativ pe termen lung.

Marea problemă a armatei este structura de forțe. Aceasta este calificată drept dezechilibrată, cu un sistem de comandă depășit, la fel ca și politicile de personal, care nu au fost adaptate scăderii capacității de luptă. În prezent, structura de forțe numără 90.000 de cadre, față de 330.000, în anul 1990.

În ceea ce privește capacitatea operațională a forțelor armate, situația este calificată drept critică. Echipamentele militare majore sunt nefuncționale în proporție de 60%, iar nivelul de instruire a personalului este afectat de lipsa banilor.

Pe scurt, notează actul avizat de CSAT, România nu își susține forțele în teatrele de operații decât cu sprijinul aliaților, în mare parte, și nici nu își îndeplinește operațiunile asumate față de NATO la standardele cerute.

Politica de personal și infrastructura sunt alte probleme care afectează funcționarea armatei.

Același document care va fi analizat de Legislativ propune și soluții.Pentru îndeplinirea lor însă este nevoie de suplimentarea bugetului armatei.

„Dezvoltarea capabilităților militare și realizarea structurii de forțe capabilă să ducă la îndeplinire misiunile încredințate Armatei Române trebuie să fie strâns corelate cu resursele alocate prin buget MApN și necesită suplimentarea graduală cu 0,3% din PIB anual, până la atingerea nivelului de 2% din PIB, în conformitate cu nevoile Armatei și recomandarea NATO”, se arată în document.

Acesta a fost întocmit de Ministerul Apărării și a anulat un act similar, aprobat în 2011 de Executivul condus de Emil Boc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri