Cărţile de identitate s-ar putea schimba în această vară

Data publicării:
27 2003buletin-57259

Modificările propuse de Ministerul de Interne aduc documentele de identitate din România la standardele Uniunii Europene şi le fac mai practice, datorită dimensiunilor reduse. Autorităţile spun că actele electronice nu pot fi urmărite de la distanţă, însă pentru a elimina orice fel de suspiciuni propun ca solicitanţii să poată opta pentru cărţi de identitate simple sau cu cip.

Noile cărţi de identitate, model european, au dimensiuni mai mici decât cele actuale, ele ajungând aproximativ cât un permis de conducere. Mai mult decât atât, informaţiile sunt tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso.

Specialiştii Ministerului Afacerilor Interne spun că modelul electronic va împiedica furtul de identitate. Falsificarea acestui tip de document este practic imposibilă.

Informaţiile de pe noua carte de identitate vor fi atât tipărite, cât şi inscripţionate cu laser. De cealaltă parte, cartea de identitate electronică va fi de tip smart card. Ea va conţine atât amprentă digitală, cât şi cip cu informaţii biometrice. Ambele sunt însă opţionale.

În cartea electronică de identitate se înscriu date în format electronic şi date biometrice ale titularului: fotografia şi amprentele a două degete.

„Amprentele din cipul cărţii de identitate nu se vor regăsi decât pe cip. Ele nu vor fi stocate în niciun fel de bază de date”, precizează comisarul-şef Anca Berbecariu, şeful Serviciului coordonare evidenţa persoanelor.

Guvernul ar fi trebuit să discute astăzi proiectul, dar a amânat analizarea lui. Ministerul de interne propune ca primele cărţi de identitate concepute după model european să fie eliberate de la 1 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri