Casa lui Vasile Alecsandri, în paragină din cauza neînțelegerii dintre instituții

Data publicării:
casa1

Casa Memorială Vasile Alecsandri a pierdut din strălucirea de odinioară: fundația este afectată din cauza unor infiltrații, pereții din cele 15 camere sunt crăpați, tavanul este fisurat, iar tencuiala exterioară se desprinde. Imobilul nu a mai fost reabilitat de 25 de ani.

Problemele au apărut cam de patru, cinci ani, dar de anul trecut s-a mai aprofundat. Cabinetul de lucru e cel mai afectat, dormitorul, sufrageria...”, a spus Mariana Bejenaru, custode Casa Memorială Vasile Alecsandri.

Casa a fost construită în 1867 și a fost lăsată prin testament Academiei Române. În perioada comunistă, însă, a fost preluată abuziv de autorități, iar Academia Română a solicitat restituirea ei abia în 2005. După un proces lung de patru ani, instituţia a câștigat dreptul de a reintra în posesia imobilului și a mausoleului în care a fost înmormântat poetul.

Consiliul județean nu a înaintat și propunerea de a preda și terenul întrucât această propunere nu era prevăzută prin hotărârea judecătorească”, a declarat Sebastian Tătaru, purtător de cuvânt CJ Iași.

„Academia Română se află în imposibilitatea de a finaliza procedura de preluare a imobilui întrucât, (...) Consiliul Județean Iași solicită efectuarea cadastrului, dar fără terenul pe care Consiliul Județean Iași refuză să ni-l predea, nu se poate face înscrierea în Cartea Funciară”, a transmis Academia Română printr-un comunicat.

Casa Memorială se află în administrarea Muzeului Literaturii Române. Iar conducerea ar fi dispusă să investească în reabilitarea imobilului.

Există varianta în care, pe baza unui protocol, unui parteneriat bineînțeles, Academia să cesioneze muzeului, respectiv Consiliului Județean, clădirea și în acel moment automat putem face investiții”, a spus Adriana Bondor, director adjunct al Muzeului Literaturii Române.

Și autoritățile locale și-ar dori să poată moderniza clădirea, în speranţa că vor veni mai mulţi turişti.

Dacă l-am avea în proprietate am putea accesa fonduri europene. Potențial turistic există, numai situația creată, cu degradarea, care pe zi ce trece se accentuează, nu poate fi rezolvat”, a spus Petre Antăluț, primarul comunei Mircești

Casa Memorială Vasile Alecsandri era vizitată anual de cinci mii de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri