Castelul din Izvorul Ampoiului, loc de filmare pentru Sergiu Nicolaescu. Ce își amintesc oamenii

Data publicării:
05012013 20castel-42112

Castelul care apare în film se află în localitatea Izvorul Ampoiului, din Alba. A fost construit în perioada 1936-1939 de Ion Giugurtu, fost premier al României și acționar la minele de aur din zona Zlatna. Este o construcţie impunătoare - are 8.800 de metri pătrați, trei etaje și 19 camere.

După ce a fost construit, castelul a fost folosit ca și sediu al unei societăți miniere, din anii 1950 în el a fost funcționat o școală, iar la începutul anilor 1980 a fost dat unei unități militare.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a ales castelul ca decor pentru o scenă de luptă din filmul „Noi cei din linia întâi", peliculă ce urmărește momentele dramatice prin care a trecut Armata Română în cel din Al Doilea Război Mondial.Platou din fața castelului a fost ales de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmarea scenelor de luptă dintre armata română și cea germană.

Mulți dintre localnici au fost figuranți în film

Mulţi dintre figuranții care apar în film au fost localnici. Constantin, care avea pe atunci 19 ani, a jucat rolul unui ofițer german. Filmările au fost grele, dar bine plătite, îşi aminteşte el. „Mare parte dintre figuranți nu au mai participat niciodată la așa ceva și atunci domnul Sergiu Nicolaescu, fiind regizor, s-a mai supărat...reluări, reluări la infinit până când domnul Sergiu Nicolaescu era mulțumit”, își amintește Constantin Leah.

„Atunci un salariu era de 2.000 lei, pentru o cascadorie cu motocicleta un vecin de aici a fost remunerat cu 5.000 de lei”, adaugă el.

În timpul filmărilor, castelul a fost incendiat, iar urmele încă se văd. „Se vede la geamul de pe colț cum este rama arsă, ramele erau imbrăcate cu vată impregnată cu motorină și li s-a dat foc”, explică localnicul.

Castelul din Apuseni este acum o ruină şi a fost scos la vânzare. Proprietarul italian, care l-a cumpărat în 2004 de la Consiliul Judeţean Alba cu 400.000 lei, acum cere pe construcţie 350.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri