Sari la conținut

Cât costă sistemul Patriot?

România va cumpăra rachete Patriot, a anunţat joi şeful armatei. E o intrare în rândul lumii NATO şi un nou motiv ca Rusia să se mai supere măcar puţin, se arată într-un comentariu al emisiunii „Business Club”.

Sunt sisteme avansate de apărare antiaeriană de care România are nevoie fiindcă rachetele pe care le deţine acum sunt vechi şi depăşite. Geopolitic, achiziţia are mare greutate. Există sisteme de rachete ruseşti atât în Crimeea, cât şi în Kaliningrad, iar Rusia rămâne un factor de stres pentru flancul estic al NATO. Protecţia însă are un cost. Şi Polonia se pregăteşte să cumpere rachete Patriot şi va da pe ele peste 7 miliarde de dolari.

Procedurile pentru achiziţia rachetelor Patriot vor începe chiar din acest an. Sistemul a fost dezvoltat în anii '80 de americanii de la Lockheed Martin şi Raytheon, a fost testat în primul război din Golf şi este acum folosit în 13 state.

Şi Polonia vrea să-l cumpere. Guvernul de la Varşovia se aşteaptă ca până la sfârșitul acestui an să semneze contractul pentru achiziţia a opt sisteme Patriot la o valoare totală de 7,6 miliarde de dolari. Dincolo de preţul sistemului, mai e şi preţul fiecărei rachete în parte, care se ridică la 3 milioane de dolari.

Costurile sunt uriaşe, dar România şi-a propus să investească masiv în modernizarea armatei.

Ministerul Apărării îi cere Parlamentului să aprobe un program de înzestrare de 9,3 miliarde de euro, din care peste 6 miliarde sunt tocmai pentru apărarea antiaeriană.

Planul e ca 4 miliarde de euro să meargă către achiziţia a șapte sisteme de rachete cu rază lungă, iar cu alte 2,1 miliarde s-ar cumpăra 21 de sisteme de apărare antiaeriană pentru distanţe scurte.

Se bate monedă mult pe apărarea antiaeriană fiindcă aici sunt şi cele mai mari handicapuri ale armatei române. Singurul punct forte pe hartă este baza de la Deveselu, dotată cu un sistem complex de apărare şi interceptare, însă nu este construit pentru apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă şi medie.

Cum va reacționa Rusia?

În urmă cu 13 ani, România cumpăra din Olanda opt sisteme de rachete Hawk, însă nu erau noi, iar modernizarea lor e în curs.

Pe lângă acestea, armata mai dispune şi de sistemele sovietice Kub şi Volhov, intrate în serviciu acum 50 de ani. Sunt rachete la limita vieţii operaţionale şi oricum incompatibile cu tehnica militară modernă.

Soldaţii români au putut vedea însă sistemul Patriot la exerciţiile militare comune cu armata americană. Anul trecut, ansamblul de rachete a fost adus pentru prima dată la noi în ţară cu ocazia unor exerciţii la Capu Midia.

Cum va reacţiona Rusia la achiziţia sistemului este poate cea mai mare necunoscută.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că şi scutul de la Deveselu e o provocare, iar la îngroşarea trupelor NATO pe flancul estic a răspuns cu dezvoltarea proiectului Satan 2. Este o rachetă capabilă să transporte 16 focoase nucleare, despre care presa controalată de stat spune că e în stare să şteargă de pe faţa pământului suprafeţe de mărimea Texasului sau Franţei.