Cătălin Harnagea: Criza din Ucraina vine într-o situație dificilă pentru Rusia

Data publicării:
catalin harnagea

Pe lângă problemele interne – declin demografic puternic, tensiuni etnice, dependență foarte mare în industria de exploatare, care nu a fost reformată din 1990, are probleme și în apropiere. Două țări care au fost umăr la umăr cu Kremlinul, Kazahstan și Belarus, au probleme financiare, mai ales Kazahstan”, a explicat Cătălin Harnagea.

În plus, criza din Ucraina vine într-un moment neplăcut pentru Vladimir Putin – situația a degenerat chiar în timpul jocurilor olimpice de la Soci.

Altfel, intervenția ar fi venit mai devreme și nu se știe la ce s-ar fi ajuns”, a spus Cătălin Harnagea.

El a afirmat că stabilitatea zonei „stă într-un fir de păr”, deoarece conflicte au loc și în Bosnia-Herțegovina, „exportate în Muntenegu”.

Cătălin Harnagea a mai explicat că intrarea trupelor rusești în Crimeea „s-a făcut pe un vid de putere al Ucrainei”.

Pe de altă parte, „Rusia nu vrea să provoace o inflamare a cetățenilor din țări apropiate Moscovei. Azi au fost manifestări pro-Ucraina la Minsk. Nu cred că Rusia mai poate înghiți o Revoluție Portocalie într-o țară care i-a fost aliată”, a mai spus Cătălin Harnagea.

Pe de altă parte, europarlamentarul Theodor Stolojan crede că metodele de presiune ale Occidentului asupra Rusiei nu au mari șanse de succes.

Rusia nu mai e ca acum 10-15 ani, cu probleme de refacere. Lucrurile sunt sub control”, a spus el.

Theodor Stolojan spune că, în timp ce situația este destul de clară în Crimeea, unde majoritatea este rusofonă, este incert ce s-ar putea întâmpla în estul țării, unde au avut loc manifestații paralele, unele de sprijin pentru noul guvern din Ucraina și altele pro-Rusia. Dacă aceste proteste devin violente, Rusia „nu va avea absolut nicio reținere să spună că apără interesele rușilor de acolo, avertizează el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri