Cătălin Predoiu: Iau în calcul posibilitatea de a intra în politică

Data publicării:
predo

Întrebat dacă i s-a propus o candidatură din partea opoziției la președinție, el a declarat că nu i s-a propus „în mod formal”, dar a spus că îl onorează declarațiile în acest sens. 

„Nu pot spune că m-am îndepărtat de politică, sunt interesat de ce se întâmplă. Când va fi ceva de anunțat, o voi face. Deocamdată un lucru de cert, nu mă voi depărta de spațiul public, e mult prea important. Iau în calcul posibilitatea de a intra în politică, poți doar până într-un punct să faci politică fără să fii cooptat într-o politică de partid. Dacă vrei mai mult, trebuie să intri în arenă”, a subliniat Predoiu.

Întrebat, în context, despre candidatul la șefia NATO care s-ar căuta în România, Cătălin Predoiu a sous că în mod cert nu este el, pentru că nu are experiența necesară și știe că „NATO nu e glumă”, având prilejul să participe de câteva ori la reuniuni NATO când era ministru interimar de Externe.

Pactul de coabitare are un preț și comportă un risc

Cătălin Predoiu a discutat despre pactul de coabitare dintre președinte și premier. „Se poate vedea jumătatea plină sau cea goală a paharului. În măsura în care nu va afecta viteza cu care se fac reformele în judiciar și combaterea corupției, se va dovedi o idee bună. Dacă acordul va duce la o stagnare a reformelor, către o înțelegere reciprocă între magistrați și politicieni, se va dovedi că a fost împotriva progresului istoric. Acum nu putem spune asta. El a avut un element pozitiv, societatea s-a calmat, tensiunile politice s-au retras. Oamenii erau saturați de bătălia politică sterilă, în exterior imaginea avea de suferit”.

„Până în punctul acesta, acordul a funcționat salutar. Sper ca acordul să nu aducă liniștea de care vorbea Traian Băsescu, adică cea care acoperă tot. Sunt lucruri de făcut, nu aș renunța la viteza reformelor în justiție și combaterea corupției la nivel înalt. Să fim atenți ca această majoritate să nu impună în administrație, în economie rețele de interese ce traversează partidele, complicități, prietenii noi care se nasc. Pactul președintelui cu PSD are un preț și comportă un risc”, a subliniat Predoiu, precizând că magistraților le revine rolul ca acest risc să nu se materializeze.

„Am discutat cu oameni din diverse sfere, înțeleg preocuparea lor către siguranța locului de muncă, dezvoltarea afacerilor, dar trebuie să înțelegem că banii sunt de mai multe feluri și ei pot aduce lucruri pozitive sau criminalitate, evaziune, sărăcirea categoriilor sociale, dacă nu se face dezvoltarea economiei în paralel cu dezvoltarea justiției”, consideră fostul ministru al Justiției.

„Traian Băsescu nu mai este președinte-jucător, este un președinte negociator”

Despre băile de mulțime făcute de Traian Băsescu în ultimele zile, Cătălin Predoiu spune că „un președinte trebuie să ia pulsul țării. Nu văd nimic neobișnuit. Dacă înseamnă o campanie de recredibilizare, foarte bine, țara are nevoie de un președinte credibil. Totul e ca obiectivele majore ale reformelor să fie păstrate și să nu fie sacrificate pe altarul unei liniști de final de mandat. Opoziția trebuie să înțeleagă că s-a produs o metamorfoză, din președinte-jucător e președinte negociatorul, încearcă să redreseze situația politică având în față o majoritate puternică. Opoziția trebuie să se reorganizeze, să se catalizeze, să coopereze cu cine susține reformarea societății. Trebuie să fie pragmatică”, a opinat fostul ministru.

Pericolul ce ne paște acum este că, dacă justiția nu va continua să funcționeze la parametrii din ultimii ani, se va înregistra transformarea PSD într-un partid-stat, politizarea întregii administrații, oprirea combaterii corupției, sufocarea opoziției”, a subliniat Cătălin Predoiu.

Rearanjarea scaunelor pe Titanic nu va duce la nimic

O mare problemă e profesionalizare partidelor. Aud de sciziuni, plecări, coagulări, uniuni. Aceste proiecții sunt formale, niciuna nu merge în substanța lucrurilor, de a profesionaliza un partid, de a-l organiza. Se întâmplă din lipsă de viziune pe termen lung, decidenții partidelor nu mizează complet pe competență. Unele numiri te lasă perplex. Acolo e de vină liderul care a promovat un astfel de decident”, a explicat el.

„Mișcarea Populară are două luni de viață, dar nu e nimic rău în sine, își propune atragerea de talente în sfera publică. Dacă o pui în context și ajungi la concluzia că e tot o stratgemă politică, nu e în regulă, pentru că ne furăm căciula singuri”, a spus Cătălin Predoiu.

El a explicat că în politica românească e nevoie de o reformare, nu de o „rearanjare a scaunelor de pe Titanic”, pentru că tot pe Titanic sunt. Trebuie mers în sala motoarelor, a subliniat Cătălin Predoiu.

„Când am ajuns la Ministerul Justiției am încercat să recapacitez oamenii, să le ofer o ambiție, am reușit. Este posibil. Nu cred că alte națiuni au lucruri pe care noi nu le avem. La noi problemele ar fi lipsa de încredere în noi, de ambiție, flagelul corupției, ce afectează zone largi. Suntem pe un drum bun, dar trebuie să continuăm. Am făcut progrese enorme în ultimii ani. În Franța se încearcă acum implementarea unei legislații care la noi a făcut carieră”, a declarat fostul ministru al Justiției.

„Nu cred că ar fi fost potrivit să fiu în continuare ministru. E o nouă conjunctură politică, nu cred că nu există oameni care să ducă mai departe ce s-a început. Îl cunosc pe Cazanciuc, cred că e potrivit în acest moment acolo, e nevoie de măsuri de consolidare a logisticii. El are acest exercițiu de la MAE”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Testul de sinceritate
1. În cine aveți cea mai mare încredere? „În justiție, cunosc oamenii de acolo, pot continua ce au început”

2. Materia preferată în liceu. „Literatura. Autorii români, Camil Petrescu”

3. Cel mai mare regret din viața publică. „Nu am ce să regret. Cred că am făcut tot ce trebuia să fac, mandatul s-a terminat înainte de vreme. Am pierdut alegerile pentru că nu am vrut compromisuri”

4. A încercat Securitatea vreodată să vă racoleze? „Nu, niciodată”

5. Țara și epoca istorică în  care v-ar fi plăcut să trăiți. „Îmi place epoca în care trăiesc, e provocatoare. Nu am avut niciodată nostalgii. Și la noi în țară descoperi mereu lucruri noi, știu prea puțin”

6. Defectul pe care nu îl puteți tolera la cei din jur. „Lipsa de sinceritate”

7. Trei metehne ale politicienilor. „Lipsa de sinceritate, inconsecvența și lipsa de viziune”. 

8. Monarhie sau republică? „Republică. Respect monarhia, e parte din istoria noastră, dar cred că a intrat în reflexul poporului capacitatea de a-și înlocui reprezentanții”.

9. Morar sau Kovesi? „Amândoi”

10. Mișcarea Populară sau Forța Civică? „Nici, nici”.

11. Vi s-a propus o candidatură la președinție? „Nu în termeni formali”

Citiți și Cătălin Predoiu, despre numirile procurorilor: Lista e incompletă, Daniel Morar trebuia să fie procuror general

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri