Cazul Alexandru Vișinescu în presa străină. „Acuzațiile fac parte din eforturile României de a-și înfrunta trecutul”

Data publicării:
visinescu-5

Un fost comandant de penitenciar din perioada comunistă, acuzat de genocid, notează BBC, care aminteşte de tratamentul cumplit la care au fost supuşi deţinuţii politici din România. „Potrivit procurorilor, prizonierii politici erau bătuţi, înfometaţi, ţinuţi în frig şi lipsiţi de asistenţă medicală”, scrie BBC.

Și postul de radio Vocea Rusiei relatează despre inculpare, titrând „O unealtă a regimului”: „Alexandru Vişinescu, în vârstă de 88 de ani, a fost comandantul penitenciarului Râmnicu-Sărat, din estul României, între 1956 şi 1963, o perioadă în care represiunea comunistă împotriva disidenţilor ajunsese la apogeu”.

Cotidianul britanic The Telegraph observă că foarte puţini foşti lideri şi comandanţi din timpul comunismului au fost judecaţi în România. Iar ziarul american The New York Times apreciază că „Acuzaţiile formulate împotriva lui Vişinescu fac parte din eforturile României de a înfrunta trecutul său comunist, prin aducerea în faţa justiţiei a unor foşti comandanți, care au pus umărul la ceea mulţi consideră unul dintre cele mai brutale state poliţieneşti din Europa de Est."

Cotidianul canadian Calgary Herald observă că inculparea lui Alexandru Vişinescu este o premieră pentru România postcomunistă: „Ultimul român inculpat pentru genocid a fost dictatorul Nicolae Ceauşescu, care a fost judecat şi executat în decembrie 1989."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri