Cazul copilului ucis de câini: Dosarul a fost preluat de Parchetul General

Data publicării:
politie ancheta caini mediafax

Actualizare 15:20: Procurorii de la Parchetul General vor cerceta împrejurările în care a murit copilul de patru ani muşcat de câini vagabonzi în Capitală, în acest caz fiind constituit un dosar penal, urmând să fie făcute şi verificări privind respectarea legislaţiei legate de gestionarea câinilor fără stăpân.

La data de 3.09.2013, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost constituit un dosar penal având ca obiect împrejurările în care s-a produs decesul minorului A. I. C., în vârstă de 4 ani. Totodată, în cauză vor fi efectuate verificări şi cu privire la modalitatea în care au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, se precizează într-un comunicat al Parchetului Capitalei.

„S-a dispus preluarea cauzei având ca obiect decesul minorului A.I.C. (în vârstă de 4 ani) de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Potrivit comunicatului Ministerului Public, motivele care au stat la baza deciziei de preluare vizează „complexitatea cauzei şi intensa mediatizare a acestui caz”.


Actualizare 13.00. Au apărut şi primele plângeri penale împotriva asociaţiei care deţinea unul dintre câinii care l-au ucis pe băieţelul de 4 ani. Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a sesizat Poliţia Capitalei şi acuză ONG-ul de iresponsabilitate, prin încălcarea angajamentului care prevede păstrarea sau predarea unui câine adoptat.

Plângerea depusă este pentru omor din culpă, pentru care pedeapsa este de 1-5 ani de închisoare.


Actualizare 12:05: Şeful Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă, şi directorul general al DGASPC, Isabela Hurjui, au fost sancţionaţi pentru lipsa de reacţie în realizarea atribuţiilor, în cazul copilului omorât de câini, primarul Neculai Onţanu propunând Comisiei de Disciplină demiterea acestora.


Acestea vin din partea polițiștilor de la Secția 7, cei care s-au ocupat de ancheta băiețelului ucis de maidanezi pe un teren privat.

Paznicul terenului a fost amendat cu 300 de lei pentru că nu îndeplinea în mod legal această funcție.

Firma care deține terenul respectiv, o agenție imobiliară, a fost amendată cu 2.000 de lei pentru că nu a asigurat în mod legal serviciile de pază pentru proprietatea pe care o deține în zona Lacul Tei.

Anul trecut, Primăria Capitalei a cheltuit 4,3 milioane de lei pentru capturarea și sterilizarea câinilor, iar anul acesta a alocat un buget de trei ori mai mare, respectiv 14,5 milioane de lei.

În 2012, ASPA, cei care se ocupă de acest program, au capturat 3.500 de câini maidanezi, 2.000 dintre aceștia au fost retrimiși în stradă, 1.400 au fost adoptați, iar 46 au fost eutanasiați pentru că erau prea bătrâni sau foarte agresivi.

Potrivit Primăriei, în București sunt aproximativ 64.000 de câini fără stăpân. 

Luni, doi copii, unul de 6 ani, respectiv 4 ani, au fost atacați de câini lângă Parcul Tei din București. Copilul de 4 ani a decedat, iar celălalt a fost transportat la spital pentru îngrijiri. Medicii legiști au stabilit că băiețelul de 4 ani avea sute de plăgi pe corp și a murit în urma hemoragiei.

Senatorul PSD Miron Mitrea a susținut că singura soluție pentru a nu mai exista câini fără stăpân pe stradă este uciderea lor, sterilizarea nefiind eficientă într-o situație precum cea a României.

Președintele Traian Băsescu a făcut un apel la Guvern să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să stabilească „un termen scurt sau rezonabil” în care persoanele care doresc să adopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri