Cazul Ion Stan. Raportul Comisiei, până la 1 decembrie

Data publicării:
28112012 20dna-35669

Actualizare 10.20.Conducerea Camerei Deputaţilor s-a reunit astăzi pentru a lua în discutie solicitarea procurorilor în cazul deputatului Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă. DNA a solicitat ridicarea imunităţii parlamentarului pentru a putea demara ancheta penală.

Biroul Permanent a stabilit procedura standard în legătură cu cazul Ion Stan, iar data de 1 decembrie este data maximă până la care Comisia juridică trebuie să prezinte raportul Biroului. În momentul în care Comisia va elabora raportul, se va convoca şi plenul, dar şi grupul PSD”, a declarat, miercuri, secretarul Camerei, Georgian Pop.

El a arătat că, potrivit procedurilor, Comisia juridică are un termen de cinci zile pentru a elabora raportul, iar convocarea plenului depinde de cât de repede este elaborat acest raport.

Georgian Pop, secretarul Camerei Deputaților, a declarat că totul depinde de raportul de la comisia juridică, dar cu certitudine o convocare a plenului va avea loc săptămâna viitoare. „Nu știu ziua, în funcție de cât de reprede se mișcă comisia juridică”, a declarat Georgian Pop.

Întrebat cum se va poziționa PSD, deputatul a spus că decizia va fi luată în ședința de grup.

În ceea ce privește o eventuală demisie a deputatului Ion Stan, Georgian Pop a spus: „Nu putem să-l obligăm. Demisia e un act unilateral. Dacă își dă demisia Stan decide. Nu avem niciun instrument politic sau juridic să-l obligăm”, a declarat Pop.

_______________________________

La ora 10.00 este programată ședința conducerii Camerei, aceasta va stabili data și ora la care se va reuni comisia juridică.

Deputații juriști trebuie să decidă dacă dau un aviz pozitiv sau nu solicitării procurorilor.

Votul final este în plenul Camerei Deputaților. Acolo este nevoie de majoritate simplă pentru a se lua o decizie.

Deputatul poate veni și se poate apăra.

Este a doua oară în mai puțin de trei săptămâni când deputații sunt deranjați din campania electorală și chemați la București să decidă cu privire la solicitarea procurorilor de ridicare a imunității unui parlamentar. Săptămâna trecută, ei au fost convocați pentru a se pronunța în privința deputatului PDL Alin Trășculescu, dar acesta și-a dat între timp demisia.

Care sunt acuzațiile aduse lui Ion Stan

Ion Stan este cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut bani pentru combustibili şi alimente pe care ar fi urmat să le folosească în campania electorală pentru alegerile legislative din 9 decembrie.

Ulterior,cercetările în cazul său au fost extinse,în sarcina lui fiind stabilită o nouă infracțiune de trafic de influență.

Procurorii au stabilit că, în perioada mai-iunie 2009, având funcția de președinte al organizației județene Dâmbovița a PSD, Ion Stan ar fi pretins și ar fi primit, în mod indirect, în beneficiul formațiunii politice din care face parte, de la același denunțător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 100.000 euro.

El l-ar fi lăsat pe denunțător să creadă că are influență asupra unor funcționari, respectiv primari, ai unor localități din județul Dâmbovița, pentru a determina încheierea unor contracte de către primării cu firme controlate direct sau indirect de către denunțător, arată DNA.

Deputatul PSD Ion Stan este vicepreşedinte al Comisiei SRI (Serviciul Român de Informaţii) din Camera Deputaţilor şi candidează pentru un nou mandat la alegerile parlamentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri