Cazul Mircea Băsescu, în presa străină. Agențiile internaționale menționează corupția ca una dintre marile probleme ale României

Data publicării:
ziare-Mfax

Jurnaliştii au reţinut şi declaraţia prin care şeful statului a dat asigurări că Mircea Băsescu va răspunde în faţa legii, ca orice alt cetăţean, dacă va fi găsit vinovat. Deutsche Welle precizează încă din titlu că preşedintele Traian Băsescu este supus presiunii demisiei, dar notează că Traian Băsescu a făcut din lupta împotriva corupției pivotul președinției sale.

Agenţiile France Presse şi Associated Press scriu la unison că preşedintele român a fost nevoit să dea explicaţii publice după ce numele fratelui său a apărut într-un dosar de trafic de influenţă.

„Preşedintele român Traian Băsescu se delimitează de toate implicaţiile într-un presupus caz de trafic de influenţă în care este implicat fratele său şi face apel la justiţie să facă lumină în acest caz”, scrie France Presse, preluată de presa din Elveția. 

Associated Press menţionează faptul că şeful statului a negat că ar fi încercat să influenţeze justiţia. Dimpotrivă, a cerut magistraţilor să facă lumină în acest caz.

Peste Ocean, Fox News publică un articol intitulat „Președintele român se dezice de ilegalități, după ce fratele său a fost filmat discutând despre o posibilă mită''.

„Președintele României a negat orice intervenție în sistemul de justiție, după ce au fost publicate întregistrări video în care fratele său apare spunând că Traian Băsescu a știut despre încercările sale de a obține reducerea sentinței unui condamnat. Președintele Traian Băsescu a negat că s-ar fi amestecat în justiție și a încercat să se delimiteze de fratele său, Mircea Băsescu”, arată Fox News.

Într-o înregistrare, Mircea Băsescu vorbeşte cu fiul lui Anghel, care era închis pentru tentativă de omor, şi spune că preşedintele ştia de acest caz, precizează și publicaţia Washington Post.

Cazul fratelui preşedintelui României a ajuns şi în presa din Canada. „Preşedintele a spus că regretă că fratele său s-a pus singur într-o situaţie pentru care va fi nevoit să dea explicaţii. În plus, susţine că dacă ar fi să aleagă, va alege să consolideze justiţia şi nu va da curs instinctului natural de a veni în apărarea fratelui său”, scrie globalpost.com, preluând o știre a agenției chineze Xinhua.

În acest context, presa internaţională nu uită să amintească faptul că justiţia română, atent monitorizată de Bruxelles, s-a dovedit din ce în ce mai eficientă în ultimii ani şi astfel au ajuns în arest un fost premier şi alţi miniştri.

„Justiţia română, care face obiectul unei stricte supravegheri din partea Bruxelles-ului, s-a dovedit din ce în ce mai eficientă în ultimii ani, potrivit experţilor. Un fost premier şi alţi miniştri au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la închisoare, lucru nemaiîntâlnit până acum în România”, notează France Presse.

Și Reuters, care relatează despre scandalul în care este implicat fratele președintelui, scrie că România este depășită doar de Grecia și Bulgaria în materie de corupție, potrivit Transparency International, iar sistemul judiciar al României este supus unei monitorizări speciale din partea Comisiei Europene. Reuters menționează că 1.000 de persoane au fost condamnate anul trecut pentru corupție. Printre cei judecați se numără șase miniștri și parlamentari, cinci președinți de consilii județele, 34 de primari și viceprimari, judecători, avocați și manageri ai unor firme de stat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri