Cazul tablourilor furate din Olanda și incinerate în România, pe prima pagină a „New York Times”

Data publicării:
tablouri furate-2

Articolul are ca punct de plecarea declarația mamei unuia dintre românii trimiși în judecată pentru furtul tablourilor, Olga Dogaru, care susține că toate cele șapte opere de artă au ars în sobă, „într-o noapte geroasă de februarie”.

Este posibil ca mărturia doamnei Dogaru să fie o simplă invenție și ca operele de artă să fie descoperite în altă parte”, notează „New York Times”, adăugând însă că specialiștii Muzeului Național de Istorie sunt pe punctul de a confirma versiunea femeii.

Șase români suspectați de furtul unor tablouri valoroase dintr-un muzeu din orașul olandez Rotterdam au fost trimiși în judecată, anunță Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Cei șase sunt, potrivit DIICOT, Radu Dogaru, Adrian Procop, care va fi judecat în lipsă, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Dogaru Olga şi Petre Condrat, ultimul fiind în stare de libertate.

Cele şapte tablouri de zeci de milioane de euro, furate din Olanda au fost aduse în România în trei perne şi au sfârşit într-o sobă din localitatea Măcin.

În fata anchetatorilor, Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, a povestit cum a pus cele şapte pânze pe foc.

„În mintea mea a încolţit ideea că dacă tablourile nu vor fi găsite niciodată, nu vor fi probe împotriva lor şi nu vor putea fi condamnaţi. După percheziţia din 13 februarie 2013, cam la circa 4 zile, într-o noapte m-am hotărât să distrug aceste tablouri prin ardere”, a povestit femeia.

„Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile. Am băgat sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri, fără să-l mai desfac, în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet”, a spus Olga Dogaru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri