Ce faci dacă ai vacanţă cumpărată în Turcia, dar nu mai vrei să mergi, dar nici să pierzi banii

Data publicării:
GettyImages Turcia turism 26 11 2015

 

Foto: Gulliver / Getty Images

„Situația din Turcia aduce dileme uriașe pentru românii care-și fac iarna car și vara sanie. Exact pentru acei oameni calculați care și-au luat bilete în Turcia încă de astă iarnă. Este știut faptul că o excursie rezervată din timp înseamnă bani economisiți. Ce naiba faci însă atunci când țara în care urmează să te duci este aprinsă de o lovitură de stat, fie ea și eșuată.

Păi ai dileme uriașe, în timp ce reprezentanții agențiilor de turism îți spun că totul este sub control (aveți comunicatul ANAT mai jos), Ministerul Afacerilor Externe îți spune că e bine să eviți zona.

Având în vedere situația încă fluidă, Ministerul Afacerilor Externe menține recomandarea adresată cetăţenilor români care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare și să rămână în casele sau locurile de cazare, iar cetățenilor care au intenția de a tranzita sau de a călători spre Turcia recomandăm să evite aceste deplasări.

Între cei care au acolo business-uri și sfatul MAE, personal l-as lua în considerare pe acesta din urmă. Prin urmare pui mâna pe telefon și suni agenția de turism de unde astă iarnă ai cumpărat pachetul all inclusive în Turcia. Evident că reprezentantul agenției îți va spune că totul este sub control. Nu va conta că tu vei încerca să-i explici că MAE este de altă părere, business-ul e business. Prin urmare mulți dintre cei de la celălalt capăt al firului vor încerca să-ți dea cu flit. Nu dezarmați. Pasul doi, care trebuie făcut rapid este contactarea unui avocat. Printr-o cunoștință, prieten, rudă trebuie să găsiți un jurist care să vă dea o mână de ajutor.

Vă spun asta pentru că am un foarte bun prieten care a trecut exact prin această experiență. Într-o primă discuție telefonică concluzia a fost că există doar două variante:

1.pleacă în această dimineață în Turcia așa cum era stabilit sejurul

2.pierde banii

practic nu exista cale de mijloc.

Prin urmare a fost trimis un email cu un avocat in CC cu următorul text:

Buna ziua ,

Având în vedere situația de forță majoră din Turcia (granițe închise ) aseară s-a declarat legea marțială, prezența armatei / tancuri pe străzi, focuri de armă, 161 morţi și 1.440 răniți confirmați la această oră, precum și avertizarea de pe site-ul MAE (cetățenii români, care intenționează să călătorască în Turcia să-și amâne / reprogrameze călătoria în această țară ) vă anunț că, am decis să nu efectuăm deplasarea spre Turcia/ sejurul contractat la agenția dvs . Având în vedere situația cerem :

– reprogramarea sejurului la o dată ulterioară stabilită de comun acord

– redistribuirea , de comun acord, către o altă destinație

– rambursarea contravalorii plătite pntru acest sejur .

Multumesc.

Ce să vedeți, în doar 10 minute a existat și un contact telefonic și un răspuns pe email:

Buna ziua,

Vă transmitem atașat ofertele pentru Rodos, singura zonă mai accesibilă din punct de vedere al tarifelor.

Variante reprogramare sejur Antalya: 18.07, 21.07, 23.07.2016.

Vă rugăm să analizați propunerile și să ne comunicați decizia dvs. cât mai repede posibil pentru a informa partenerii.

Așteptăm răspunsul dvs.!”

Iată cum brusc s-au găsit soluții. Cred că puteți lua acest exemplu ca un șablon, pentru că din păcate în perioada următoare o să existe tot mai multe situații neprevăzute în perioada concediilor și mă gândesc aici mai ales la atacurile teroriste. Agențiile vor încerca să vă trimită trecând peste riscurile pe care le-ar presupune deplasarea. Decizia trebuie să știți însă că este la VOI.”

Materialul integral AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri