CE iniţiază o consultare publică privind exploatarea unor combustibili, inclusiv gaze de şist

Data publicării:
gaze 20sist 205196142 20mediafax 20foto 20gabriel 20petrescu-39830

Persoanele, organizațiile și autoritățile publice interesate sunt invitate să își exprime opiniile asupra unor astfel de proiecte și asupra celor mai bune metode de abordare a provocărilor identificate până în prezent.

Întrebările din cadrul materialelor de consultare acoperă aspecte precum oportunități și provocări la scară largă, posibile măsuri de reducere a riscurilor la adresa sănătății și a mediului, măsuri de creștere a transparenței operațiunilor și recomandări generale privind unele măsuri la nivelul UE. Materialele de consultare sunt disponibile în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE.

Potrivit sursei citate, în trecut, explorarea și producția gazelor naturale și a petrolului în Europa se concentrau în principal asupra resurselor convenționale. Pe măsură ce acestea devin tot mai limitate, avansul tehnologic oferă noi posibilități pentru extracția de combustibili fosili neconvenționali precum gazele de șist, gazele de rocă și metanul.

În acest context, CE are drept obiectiv să se asigure că dezvoltarea tuturor proiectelor privind exploatarea de combustibili fosili neconvenționali se realizează cu respectarea unor măsuri corespunzătoare de protecție a sănătății, a echilibrului climatic și ecologic, elaborate la un nivel maxim de claritate și previzibilitate juridică pentru cetățeni și operatori. Acest lucru va asigura valorificarea potențialelor beneficii economice și de securitate a energiei în condiții de siguranță, care nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană sau pentru mediu.

Gestionarea riscurilor, principala preocupare a CE

Pe baza studiilor efectuate începând cu ultima parte a anului 2011, Comisia Europeană va propune în 2013 un cadru pentru gestionarea riscurilor, abordarea deficiențelor de reglementare și asigurarea unui nivel maxim de claritate și previzibilitate juridică pentru operatorii de pe piață și cetățenii din întreaga UE, potrivit sursei citate.

Programul de guvernare al cabinetului Ponta II include şi obiectivul de a începe explorările pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri