Ce pedepse riscă bărbații care au scos puii de urs din bârlog. Polițiștii nu exclud o legătură cu piața neagră din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Puii de urs au fost scoși din bârlog de patru bărbați.
Puii de urs au fost scoși din bârlog de patru bărbați. Sursa imaginilor: Casa lui Patrocle - Animal Rescue

Bărbații care au scos puii de urs din bârlog și i-au aruncat în zăpadă au fost identificați de polițiști și sunt audiați, în speranța că pot salva micile animale, în condițiile în care, în continuare, nu se știe nimic de soarta lor.

Cazul a fost preluat de polițiștii din Harghita, deoarece imaginile au fost filmate pe o parcelă din Gheorgheni, iar în colaborare cu agenții din Neamț cei patru bărbați au fost identificați.

„Sunt bărbați cu vârstă între 35 și 51 de ani. S-a întocmit dosar penal în care efectuăm cercetări ca să stabilim ce și cum s-a întâmplat. Încadrarea juridică pare să fie sub incidența legii 205/2004, vorbim de schingiuirea sau rănirea animalelor, e vorba și de OUG 57/2007 care se referă la protecția animalelor. În cazul de față poate fi vorba de perturbarea intenționată în cursul perioadei de hibernare sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă”, a explicat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, la Digi24.

„Ei riscă inclusiv pedeapsa închisorii, dacă dosarul ajunge în instanță. Noi luăm măsurile care se impun în efectuarea actelor premergătoare, dar vorbim de două posibile infracțiuni săvârșite în această cauză, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea, repet, dacă instanța va decide în acest sens”, a completat el.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că puii de urs încă nu au fost găsiți, o echipă fiind pe teren în încercarea de a-i găsi. 

Întrebat despre dacă este luată în calcul varianta traficului ilegal sau dacă acest caz are legătură cu piața neagră din Rusia, Gheorghe Filip a răspuns că nu are „date sau indicii care să susțină o asemenea ipoteză, dar un polițist bun trebuie să ia în calcul toate variantele posibile”.

„Ipotezele de lucru vor fi eliminate rând pe rând în anchetă, până vom rămâne nu doar la acea plauzibilă, ci și fizică, existențială care s-a produs”, a mai spus el.

Biologul Adrian Bîlbă a declarat la Digi24 că o variantă pentru care puii de urs au fost scoși din bârlogul lor și separați de ursoaică ar fi pentru a o descuraja să se mai întoarcă în zona unde are loc exploatarea forestieră.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri