Ce și-au spus, în direct la Digi24, Adriana Săftoiu și șeful organizației PNL care a exclus-o din partid

Data publicării:
22122012 20m 20saftoiu 20rosca 20direct-40079

Actualizare 16.02 Adriana Săftoiu a declarat la Digi24 că toată povestea asta că nu mai are niciun fel de legături cu organizația de Prahova este „de râsul curcilor”. Fostul deputat susține că totul a început în urmă cu doi ani, când PNL își alegea conducerea pe liste și când a fost singura din organizația Prahova care a votat „împotriva acestui principiu, nu a oamenilor”.

Mircea Roșca a confirmat la Digi24 că „motivul principal” pentru care a fost exclusă Adriana Săftoiu este că „nu mai are niciun fel de contact cu partidul” și că ar fi spus chiar, după demisia din Parlament, că nu mai are niciun interes pentru partid. Tocmai de aceea, spune liderul PNL Prahova, este surprinzător să o vadă invitată în emisiuni de televiziune în calitate de membru PNL, dar care emite păreri ce vin în contradicție cu cele ale partidului. „Nu ne-a consultat niciodată, nu a participat la ședintele organizației”, s-a plâns Mircea Roșca, sugerând că fostul deputat nu și-a mai plătit nici cotizația de 1 leu.

„Nu mă judecați în funcție de prezența mea pe un scaun la ședințe, ci de prezența în teritoriu”, i-a cerut, în replică, Adriana Săftoiu.

Întrebat de ce Adriana Săftoiu nu a fost anunțată și invitată să participe la ședința în care s-a decis excluderea ei, Mircea Roșca a spus că organizația nu-i mai știe adresa și telefonul valabile.

„Nu inventați lucruri, telefonul îl cunoaște foarte multă lume, inclusiv Digi m-a sunat pe acest număr, iar pe mail primeam informări de la PNL Prahova până acum o lună”, a replicat Adriana Săftoiu. „Povestea cu nu știam e o glumă”, a întărit fostul deputat.

Liderul PNL Prahova a îndemnat-o pe fosta sa colegă de partid să conteste decizia organizației, dacă are impresia că a fost încălcat statutul partidului.

„Ați fost impusă în filiala Prahova” la alegerile parlamentare din 2008, a acuzat Mircea Roșca, adresându-se Adrianei Săftoiu. „Nu mai aveți nicio treabă cu partidul”, „Sunteți în discordanță totală cu partidul”, „Primarii din teritoriu au spus că nu mai au nicio legătură cu dumneavoastră”, sunt alte câteva acuze aduse de Mircea Roșca înante de a pune capăt convorbirii telefonice.

Adriana Săftoiu a spus că nu va face contestație, pentru că „ar fi un demers inutil” și nu vrea să-i strice „bucuria de sărbători” liderului PNL Prahova. „Această calitate, de liberal, nu și-o ia o excludere din partid”, a subliniat Săftoiu. Ea a recunoscut că „plutea cumva în aer” o astfel de decizie și a amintit că sunt și alte voci în partid - primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, Leonard Orban, Călin Popescu Tăriceanu sau Andrei Chiliman - care nu au susținut anumite decizii ale conducerii centrale.

„Vom vedea în ce măsură realitatea le dă lor sau mie dreptate atunci când spuneam că anumite decizii nu sunt în favoarea Partidului Național Liberal”, a conchis Adriana Săftoiu.

Urmăriți dialogul Adrianei Săftoiu cu Mircea Roșca, la Digi24, în materialul video alăturat.

__________________________

Preşedintele PNL Prahova, Mircea Roşca, a explicat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, cădecizia de excludere a Adrianei Săftoiu a fost determinată de ieşirile publice ale acesteia la diverse posturi de televiziune, ieşiri pe care şeful PNL Prahova le-a catalogat ca fiind „în contrast total cu ideile PNL”, însă a refuzat să dea exemple.

Roşca a mai spus că Adriana Săftoiu nu a mai luat legătura cu PNL Prahova de ani de zile.

Întrebat dacă decizia PNL Prahova privind excluderea Adrianei Săftoiu trebuie validată de conducerea centrală a partidului, el a afirmat că nu este cazul.

Traseul politic

Săftoiu a avut în ultima perioadă o serie de declaraţii critice la adresa conducerii PNL.

În 2008, Adriana Săftoiu a candidat la alegerile parlamentare din partea PNL, câştigând un mandat de deputat într-un colegiu din Prahova. În februarie 2012, ea şi-a anunţat demisia din funcţie în plenul Camerei şi nu a mai candidat pentru un nou mandat de parlamentar la alegerile din 9 decembrie 2012.

Adriana Săftoiu și-a dat demisia din Parlament, pentru că așa fusese inițial planul liberal, pentru a provoca alegeri anticipate. Ulterior, decizia USL a fost să fie declanșată greva parlamentară, decizie cu care Adriana Săftoiu nu a fost de acord. „Am intrat în Parlamentul României extrem de încrezătoare şi-mi depun demisia cu multă amărăciune. Decât un parlamentar degeaba, aş spune că mai bine un membru de partid cu un loc de muncă onest”, spunea Adriana Săftoiu în momentul anunțării demisiei.

Adriana Săftoiu era membru al Partidului Naţional Liberal din 2008. În acelaşi an a candidat pentru un post de deputat de Prahova având susţinerea omului de afaceri Dinu Patriciu, şi el membru în aceeaşi organizaţie.

Între 2004 și 2007 Adriana Săftoiu a fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al președintelui României, Traian Băsescu. Ea a demisionat dinfuncţie, după ce soţul său din acea perioadă, Claudiu Săftoiu, a fost demis de la şefia SIE.

Adriana Săftoiu, despre excluderea din PNL: „E mai rău decât dacă aş fi fost membru al PCR”

Adriana Săftoiu a declarat sâmbătă pentru MEDIAFAX că decizia excluderii a fost luată fără să fie anunţată pentru a-şi putea prezenta poziţia, menţionând faptul că până şi în cazul membrilor PCR aceştia îşi puteau prezenta punctul de vedere înaintea unei excluderi.

„Am aflat despre această excludere de la televizor şi nu-mi rămâne decât să constat că e mai rău decât dacă aş fi fost membru al Partidului Comunist, unde acolo înţeleg că totuşi te chemau în şedinţa în care erai exclus măcar să te înfiereze de faţă cu oamenii muncii şi să mimeze cât decât democraţia, lăsându-te, vezi Doamne, să spui ceva în apărarea ta”, a declarat Săftoiu.

Ea a precizat că profesia sa nu este „de membru de partid” şi că nu trăieşte din această calitate sau din „a face sluj cuiva”.

Ce prevede statului PNL

Conform statutului Partidului Național Liberal, la articolul 17, calitatea de membru al Partidului Naţional Liberal (simpatizant, activ sau de onoare) se pierde prin demisie, înscrierea în alt partid, aderarea la sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice, excludere, deces.

Articolul 21 al statului PNL prevede că sancţiunea excluderii unui membru (simpatizant, activ sau de onoare) din Partidul Naţional Liberal se poate aplica în una din următoarele situaţii:

a) dacă a încălcat hotărârile organismelor de conducere ale partidului;

b) dacă a săvârşit abateri grave de la disciplina partidului, inclusiv prin acţiuni sau declaraţii publice împotriva hotărârilor luate prin vot de organismele de conducere ale partidului la toate nivelele sau împotriva conducerii partidului la toate nivelele, împotriva imaginii şi prestigiului partidului şi împotriva candidaţilor PNL la toate funcţiile publice de la orice nivel;

c) dacă persoana în cauză a fost condamnată la o pedeapsă privativă de libertate sau i s-a interzis exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti, prin hotărâre judecătorească definitivă;

d) dacă persoana în cauză a fost dovedită ca fiind colaborator, sau informator sau ofiţer al fostei Securităţi.

Calitatea de membru activ al Partidului Naţional Liberal se pierde în urma săvârşirii abaterilor enumerate la art. 24 aliniatele a), b), c).

Este vorba de neparticiparea repetată şi nemotivată la activităţile organizaţiei sau ale organismului din care face parte; neîndeplinirea sarcinilor primite sau insubordonarea faţă de organismul de conducere al organizaţiei și neplata cotizaţiei pe timp de 6 luni, în mod nejustificat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri