Ce soluții văd oamenii de afaceri pentru creșterea absorbției fondurilor europene

Data publicării:
22112012 20fonduri 20externalizate-34831

Alexandra Gătej a considerat că fondurile europene reprezintă una dintre liniile de dezvoltare, în contextul crizei economice, iar investitorii sunt selectivi în privința țărilor pentru investiții.

Dăm ca exemplu polonezii, însă ei au schimbat mecanismul de absorbție. Asta este una dintre marile noastre probleme, felul în care absorbim acești bani s-a dovedit defectuos. Poate că n-ar fi rău să ne gândim la externalizarea realizării de proiecte europene”, a spus Gătej, în contextul în care la Bruxelles are loc întrunirea Consiliului European în care este adoptat bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020..

Ea a punctat că oamenii din ministere sunt tineri și nu au mai prins pregătirile făcute la momentul aderării, iar salariile sunt foarte proaste.

Este greu să atragi un om cu capacitate și experiență, când el câștigă foarte bine în mediul privat. Trebuie o accelerare a scrierii proiectelor, cât și a implementării și monitorizării lor”, a subliniat Alexandra Gătej.

Una dintre soluții ar fi crearea unui minister al fondurilor europene

Probabil că ar ajuta, dar cu niște precizări. În primul rând s-a creeat o cultură greșită în aceste entități care se ocupă de fonduri europene. Au proceduri diferite, criterii diferite. Este halucinant, ce e bine într-o parte este rău în altă parte. Crearea unui asemenea minister este un act natural, dar a face un minister acum înseamnă să nu mai absorbim fonduri europene timp de doi ani, până ne reorganizăm”, a declarat Florin Pogonaru.

Soluția noastră este să sesizăm ceea ce se întâmplă. S-au creat silozui, fiecare politician din trecut și actual are cazemata lui în care și-a adunat fondurile și cei către care le împrăștie după placul lui. Aceste feude pot fi sparte de un singur om: prim-ministrul, așa s-a întâmplat și în Polonia. În Polonia, prim-ministrul stătea în conferințe cu președinții de consilii județene de dimineață până noaptea, până adormea”, a mai adăugat el.

Totodată, a mai spus că preșdintele ar trebui să negocieze la Bruxelles, iar prim-ministrul să urmeze modelul polonez până face, prin autoritatea lui, să dispară „feudele” și face ca sistemul să meargă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri