Ce spun magistrații despre filmul „De ce eu?”

Data publicării:
morar


Se poate întâmpla, cu siguranţă. Cine ar fi preconizat că se întâmplă aşa ceva sau că se ajunge la sfârşitul ăsta tragic? Cu siguranţă există o grămadă de şefi ai procurorilor Panaiţi ca tipologie”, a spus Daniel Morar.

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a plecat îngândurat de la proiecţia de gală a filmului inspirat din viaţa procurorului Cristian Panait.

Pelicula pleacă de la sinuciderea misterioasă a magistratului, acum 13 ani, în timpul unei anchete de corupţie care viza un coleg, Alexandru Lele.

Presa a scris atunci că superiorii procurorului au făcut presiuni asupra lui ca să îl pună sub acuzare pe Alexandru Lele chiar şi în lipsa unor probe incriminatorii. Tensiunea l-ar fi făcut pe tânărul magistrat să clacheze psihic.

Procurorul anchetat atunci a fost declarat nevinovat între timp. Acum pensionar, îşi permite să evoce un sistem care nu funcţiona mereu cum trebuie.

Tot ce se întâmpla, ce se folosea împotriva unei persoane în perioada respectivă, au fost duse la perfecţiune. Metodele sunt mult mai subtile la ora actuală”, afirmă Alexandru Lele.

Înainte de anii 2004-2005, mijloacele de control, de intimidare, de şantajare a magistraţilor erau mai numeroase. Eu însumi am fost victima unei astfel de presiuni. La un moment dat nu am mai primit dosare cu oameni politici. Astăzi, cel puţin, ai putea să ieşi public să spui. Eu astfel de filme nu aş fi văzut realizate înainte de 2004, cu siguranţă şi ăsta e un câştig al reformei în Justiţiei”, a spus Cristi Danileț, judecător, membru CSM.

Fostul preşedinte nu a detaliat punctul său de vedere. Traian Băsescu a văzut lungmetrajul, proiectat în premieră, aseară la Bucureşti, împreună cu soţia lui. „De ce eu?” ajunge pe marile ecrane vinerea aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri