Ce spune Iurie Leancă despre circulația fără vize începând cu 2014

Data publicării:
Iurie-Leanca

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a afirmat într-un interviu pentru Digi24 că așteptările în privința summit-ului din această toamnă de la Vilnius sunt parafarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană și acordul pe intrarea în zona de liber schimb. El a afirmat că speră ca decizia privind circulaţia cetățenilor moldoveni fără vize începând cu 2014 să fie luată pe baza unor criterii tehnice şi nu a îngrijorărilor de ordin politic.

În data de 29 noiembrie, la Vilnius, are loc un summit unde Republica Moldova ar urma să parafrazeze Acordul de Asociere cu UE din care face parte şi Acordul aprofundat de liber schimb. Iurie Leancă a afirmat că așteptările sale sunt parafarea acordului de asociere şi acordul pe intrarea zonei de liber schimb şi „să mai facem anumite lucruri din tema pe acasă în săptămânile şi lunile imediat următoare astfel încât Comisia Europeană să declare la Vilnius că Republica Moldova şi-a îndeplinit angajamentele din planul pe vize şi ulterior să recomande ţărilor membre să examineze posibilitatea ridicării regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova”.

Întrebat dacă din 2014 crede că cetățenii Republicii Moldova vor circula fără vize în Uniunea Europeană, el și-a exprimat încrederea că această decizie va fi luată pe baza unor criterii tehnice ș i nu în urma unor îngrijorări de ordin politic.

„Eu pot să va zic că mă interesează acest proiect de integrare europeană din 1998 când am fost pentru prima dată numit la Chişinău ambasador cu misiuni speciale pentru integrarea europeană şi din '98 încoace mi s-a spus că fiecare an a fost dificil pentru Uniunea Europeană, că sunt obosiţi de extindere, că sunt preocupaţi de problemele interne. Nu e nimic nou. E important să nu fim noi obosiţi de aceste procese. Pentru noi nu există alternativă decât integrarea europeană. E unicul remediu şi pârghie să ne ajute să modernizăm Republica Moldova, să o transformăm într-un stat funcţional european şi vom continuă cu maximă tenacitatea realizarea acestui obiectiv.

În ceea ce priveşte regimul de vize, această decizie ne dorim să fie luată în baza unor criterii tehnice şi nu anumitor îngrijorări de ordin politic. Ce s-a aplicat în cazul ţărilor din Balcanii de Vest ar trebuie să fie aplicat şi în cazul Republicii Moldova. Pregătirea pentru a îndeplini aceste condiţionalităţi nu este un lucru simplu. A implicat nu doar ajustări tehnice ale legislaţiei. A fost nevoie să adoptăm legi sensibile, nu neapărat foarte populare dar ne-am asumat această responsabilitate ştiind că vom putea oferi moldovenilor libertatea de a călători nestingheriţi”, a afirmat Iurie Leancă.

Premierul Republicii Moldova a afirmat că așteptările în privința summit-ului din această toamnă de la Vilnius sunt parafrarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană și acordul pe intrarea în zona de liber schimb. El a afirmat că speră ca decizia privind circulaţia cetățenilor moldoveni fără vize începând cu 2014 să fie luată pe baza unor criterii tehnice şi nu a îngrijorărilor de ordin politic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri