Ce trebuie să facă protestatarii pașnici când izbucnesc violențele. Sfatul lui CTP

Data actualizării: Data publicării:
ctp

Jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a avertizat, la Digi24, că este posibilă izbucnirea unor noi violențe la protestele anunțate pentru astăzi. El i-a sfătuit pe manifestanții pașnici „să facă un pas în spate”, pentru ca jandarmii să îi identifice mai ușor pe instigatori.

Pe rețelele de socializare există prea multe apeluri la violență, diverși indivizi care spun că manifestațiile pașnice nu duc la nimic, care vor încerca, din nou, bănuiesc, să creeze astfel de incidente violente. Și manifestanții pașnici au răspunderea lor într-o astfel de situație. Făceam, ieri, un apel la manifestanții onești să facă pasul înapoi, e destul de simplu să creezi acolo un spațiu. Câțiva metri dacă se retrăgeau oamenii, cei care îi provocau pe jandarmi s-ar fi văzut clar. Nu am văzut acest pas înapoi. Au rămas oarerecum lipiți, amestecați manifestanții pașnici cu cei agresivi și asta le-a justificat jandarmilor intervenția, care, în mod evident, era planificată la un nivel de violență indiferent de ce se întâmpla în Piață. Intervenția a fost clar disporporționată, li s-a spus jandarmilor că, atunci când vor interveni, trebuie să facă următoarele...și au făcut. De exemplu, au inundat Piața cu gaz lacrimogen”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El a reamintit că jandarmii au spus, la conferința de presă de astăzi, „că era riscantă o operațiune de izolare și de neutralizare a grupului violent”. „Păi dacă era riscantă, apucați-vă de poezie, de table, jucați table, nu mai fiți jandarmi. Bineînțeles că era riscantă, dar de aceea forțele de ordine sunt antrenate pentru astfel de operațiuni. Ce s-a întâmplat în Piața Victoriei este o situație standard”, a explicat jurnalistul”.

În opinia sa, incidentele din Piața Victoriei trebuie investigate de procurori. „Este absolut necesară o astfel de anchetă și este bine că ea a fost demarată înainte de cererea făcută de președintele României. Autosesizarea Parchetului într-o astfel de situație mi se pare obligatorie. Trebuie analizate toate secvențele, tot ce s-a întâmplat acolo (în Piața Victoriei, n.r.). A existat, potrivit declarației Jandarmeriei, un procuror militar care a supravegheat acțiunile trupelor de jandarmi și care poate să facă un raport de la fața locului, cu deciziile care s-au luat și modul în care s-a acționat”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri