Cea mai mare pană de curent din ultimii 39 de ani. Hidroelectrica dă în judecată Transelectrica și CEZ

Data publicării:
bec curent electric electricitate 24 aug GettyImages-93187964

Comunicatul Hidroelectrica:

Referitor la comunicatul de presa emis de Transelectrica si CEZ din data de 2.06.2016 privind avaria din reteaua de transport si distributie energie electrica produsa in data de 1.06.2016 pe raza judetelor Valcea si Arges, facem urmatoarele precizari:

- incercarea de a transfera o parte din raspundere pentru incidentul din retea in sarcina Hidroelectrica este tendentioasa si prejudiciabila, urmand sa actionam in judecata pe cei doi operatori de transport si distributie pentru prejudiciile materiale si morale suferite;

- exploatarea grupurilor hidroenergetice de pe Olt, Arges si Dambovita la putere nominala nu este de natura sa produca dezechilibre in reteaua de transport si distributie. Acest regim de exploatare fiind unul normal atat din punct de vedere tehnico-energetic cat si comercial. Cei doi operatori au obligatia de a asigura capacitate de transport si distributie pe un astfel de regim de exploatare pentru orice interval orar din cele 8760 de ore ale unui an calendaristic si sa asigure si o rezerva de transport suplimentara peste regimul de expoatare la nominal al tuturor producatorilor si consumatorilor racordati la reteaua de transport a SEN;

- informarea comuna Transelectrica- CEZ este construita pe un neadevar. In data de 01.06.2016 Hidroelectrica functiona cu amenajarea Olt Mijlociu la o putere de doar 380 MW, mult sub puterea nominala de transport de 450 MW alocata Hidroelectrica. Acest regim de exploatare pentru 1 iunie 2016 a fost notificat Transelectrica cu o zi inainte, respectiv pe 31 mai 2016. Deci fluxurile de putere generate de Hidroelectrica au fost cu 70 MW sub puterea nominala de transport, nefiind de natura sa creeze dezechilibre in retea;

- o atare dezinformare este de natura sa transfere atentia opiniei publice de la cei in drept responsabili catre Hidroelectrica, care nu numai ca nu are nicio culpa, dar a si reactionat in timp real de la declansarea avariei in reteua de transport si distributie prin pornirea grupurilor de la centralele proprii, neafectate de incident in scopul compensarii dezechilibrelor de retea. Astfel, progresiv intr-un interval de circa 6 minute am pornit grupurile hidroenergetice Lotru-Ciunget (510 MW), Raul Mare Retezat (220 MW), Galceag (70 MW), Sugag (70 MW), restabilind deficitul de putere de 380 MW deconectati de pe reteua CEZ si 100 MW de pe reteau Transelectrica, evitand astfel o pana generalizata de curent, similara cu cea inregistrata in 1977 si care putea sa genereze pagube de miliarde de euro Romaniei;

- este inadmisibil ca intr-o perioada in care sunt atentionari si notificari de coduri galbene, portocalii si rosii de depasire a debitelor multianuale si de inundatii pe mai multe bazine hidrografice din tara, Transelectrica sa-si indisponibilize o linie de 220 KV de la Arefu-Arges in vederea toaletarii copacilor. O astfel de operatiune se poate efectua in orice alt interval de timp, cand nu exista atentionari hidrologice.

Foto: Gulliver / GettyImages

Este o dispută fără precedent între companiile de stat.

În 1 iunie, o problemă apărută în sistemul energetic naţional a lăsat judeţele Vâlcea și Argeș fără energie electrică. Problema, care a afectat 150.000 de abonaţi, a fost rezolvată după o oră şi 20 de minute.

A fost cea mai gravă avarie a sistemului energetic din ultimii 39 de ani.

Trei oraşe mari au fost afectate de pana majoră de curent: Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel.

Zece linii de 110 kilovolți nu au mai fost alimentate, spun specialiştii. Două hidrocentrale cu o putere de peste 800 de Megawatti au fost pornite pentru a compensa lipsa de tensiune.

Mai multe oraşe au rămas şi fără apă caldă, pentru că nu a fost energie pentru producerea aburului. Spitalele au pornit generatoarele.

Specialiştii spun că dacă nu se iau repede măsuri, în cazul unei pene generalizate la nivel naţional, efectele economice vor fi devastatoare, chiar dacă nu vom rămâne în beznă mai mult de câteva minute. Pagubele ar fi comparabile cu cele produse de un cutremur catastrofal: combinatele rămase fără energie electrică nu ar mai putea fi repornite, iar sute de mii de oameni ar rămâne fără locuri de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri