Ceaușescu, mediator în 1977, în negocierile de pace dintre Israel și Egipt

Data publicării:
2811 20ceaus-35636

„Voi dezvălui acum lucruri care nu pot fi făcute publice", declara premierul israelian Menachem Begin în cursul unei şedinţe de guvern din 4 septembrie 1977.

„Preşedintele român, Nicolae Ceauşescu, mi-a spus că preşedintele Egiptului, Anwar El Sadat, este pregătit pentru o întâlnire între reprezentanţii Israelului şi Egiptului. L-am întrebat dacă este vorba de o întrevedere între preşedintele Egiptului şi eu, dar mi-a spus că, deocamdată, este vorba de o întâlnire la nivel de reprezentanţi ai celor două ţări”, explica Menachem Begin, conform documentelor secrete declasificate marţi, la 35 de ani de la vizita efectuată în Egipt care a prefigurat semnarea acordului de pace între cele două state.

Arhivele de Stat din Israel au dezvăluit în total aproximativ 40 de documente referitoare la aceste evenimente.

În urma negocierilor iniţiate după mesajul intermediat de Nicolae Ceauşescu, Israelul a semnat, în 1979, un tratat de pace cu Egiptul, conform Acordurilor de Pace de la Camp David. Acordul de pace, aflat în vigoare şi în prezent, a fost semnat de preşedintele egiptean de la acea vreme, Anwar El Sadat, şi de fostul premier israelian Menachem Begin.

În relaţia cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei şi cu Autoritatea Palestiniană, Israelul nu a dat curs recomandării lui Nicolae Ceauşescu de a recunoaşte statul palestinian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri