Cei mai tineri români care au escaladat Everestul: „Mi-am dat seama cât de ușor este să mori acolo”

Data publicării:
everest corturi

Adi, Oana și Tibi sunt cei trei alpiniști români care au fost la doar câțiva pași de a cuceri cel mai înalt vârf din lume. În cele două luni petrecute în expediție, pe Everest, echipa de temerari, în vârstă de 23, 26 și 29 de ani, a avut parte atât de momente frumoase, cât şi de dificultăţi şi probleme tehnice.

Adrian Fako: „Cea mai dificilă parte...cea mai dificilă a fost când șerpașul meu i-a dat masca lui de oxigen lui Tibi și de acolo a știut că în 20 de minute moare. Și de acolo ar fi trebuit să coboare cam patru ore”.

Tiberiu Pintilie: „În momentele în care simți greutatea și simți că poate nu te mai întorci, brusc îți aduci aminte de ceea ce contează cu adevărat!”

Oana Maria Harabagiu: „A fost cea mai înaltă altitudine la care am ajuns până acum. A fost foarte dificil, am avut și eu probleme și mi-am dat seama cât de ușor este să mori acolo”.

Pentru a supraviețui altitudinilor extreme, cei trei s-au pregătit intens timp de mai bine de un an. Iar condiția fizică nu este singura condiţie pentru performanţă.

Daniel Rusu, alpinist: „Partea cardiacă trebuie să fie foarte bine pusă la punct pentru că acolo inima trece prin niște presiuni foarte mari...Ai nevoie de un suport logistic impresionant. (...). O chestie care acasă poate părea neimportantă, când ajungi la 6000 de metri, se poate dovedi decisivă”.

Acum, tinerii au ajuns acasă, unde familiile lor, alături de zeci de prieteni și susținători le-au făcut o primire cu fast încă din aeroportul Otopeni.

Tiberiu Pintilie: „Ne simțim bine că ne-am întors acasă cu bine. Suntem întregi, suntem aici în fața domniilor voastre. Ne bucurăm că am reușit să realizăm ceea ce am realizat. Nu a fost un eșec, dimpotrivă, viața are prioritate!”

Expediţia celor trei tineri români a fost prima, după 11 ani, de la prima expediţie integral românească pe Muntele Everest. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri