Cel mai bogat român încearcă în zadar să scape de chiria către statul român

Data actualizării: Data publicării:
2014 French Open - Day Six
PARIS, FRANCE - MAY 30: Ion Tiriac watches the men's singles match between Roger Federer of Switzerland and Dmitry Tursunov of Russia on day six of the French Open at Roland Garros on May 30, 2014 in Paris, France. (Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Cel mai bogat român încearcă în zadar să scape de chiria pe care trebuie să o plătească statului român. Ion Tiriac a ajuns la Curtea Constituţională, nemulţumit că de nouă ani plăteşte, lunar, aproape 27.000 de euro pentru locuinţa sa din cea mai exclusivistă zonă a Bucureştiului - cartierul Primăverii. Judecătorii Curţii au respins însă contestaţia omului de afaceri.

Războiul lui Ion Ţiriac cu Regia care administrează proprietăţile statului român şi-a consumat un nou episod, la Curtea Constituţională. Omul de afaceri a cerut instanţei să plătească o chirie mai mică pentru proprietatea pe care o ocupă de 27 de ani.

Ion Ţiriac este nemulţumit de cuantumul chiriei pe care trebuie să o plătească lunar statului: aproape 27.000 de euro, în fiecare lună, începând din anul 2008. Asta pentru că deşi omul de afaceri a reuşit să cumpere tot imobilul de la proprietarul căruia îi fusese retrocedat, o parte din imobil, dar şi terenul aparţin statului român.

În 1990, Ion Țiriac plătea 9 milioane de lei vechi pentru casa aflată în zona zero a Capitalei- lângă vilele de protocol folosite de președintele României și alți înalți demnitari. În 2005, casa a fost retrocedată proprietarului de drept, iar omul de afaceri a cumpărat-o de la acesta cu peste 400.000 de euro. O parte din imobil și terenul au rămas însă la RAPPS. Chiria s-a mărit în 2008, când Ion Ţiriac a ajuns să plătească cea mai mare sumă dintre toţi chiriaşii statului.

Ion Tiriac afirma în septembrie 2014: „Aş avea dreptul să cumpăr şi grădina care este neconstruibilă, se pot pune cartofi, pentru care plătesc şi acum 28.000 de euro, înmulţiţi cu 4,5, în fiecare luna, nu este o treabă legală”.

Ion Țiriac a dat în judecată statul român și a ajuns până la Curtea Constituțională.

Elena Sima, avocatul lui Ion Ţiriac: „OUG 9 pe 2008 a ajustat nivelul chiriilor la nivelul anului 2008, al boomului imobiliar. Chiriile au scăzut ca urmare a crizei economice, iar legiuitorul român a rămas pasiv”.

Judecătorii au respins contestața omului de afaceri. Nu este, de altfel, prima încercare a lui Ion Țiriac de a obține, în instanță, bani de la RA-APPS. La 9 ani după ce a primit locuință de la stat, Ion Țiriac a solicitat să i se restituie peste 300.000 de euro, bani pe care ospune că i-a investit în renovarea vilei. Nici atunci nu a avut câstig de cauză.

FOTo: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri